Ponedeljak 13.04.2015.
13:21
Tanjug

Blagodatni oganj stigao na Kosovo

Srna
Blagodatni oganj iz Jerusalima stigao je i do manastira Gračanica

Osim velikog broja vernika pristiglih širom Kosova i Metohije, Blagodatni oganj dočekali su direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Vladika Teodosije rekao je da je Blagodatni oganj na Kosovo i Metohiju stigao preko prestonice iz Hrama Svetog Save.

- Hvala predstavnicima države Srbije, naše crkve i svim vernicima koji su se danas okupili u Gračanici da dočekamo Blagodatni oganj slaveći u miru Vaskrs - rekao je vladika Teodosije.

On je istakao da Vaskrs svake godine narodu na Kosovu i Metohiji donosi radost.

- Nama svake godine Vaskrs donosi radost, jer mi raspeti na krstu, posebno mi na Kosovu i Metohiji, znamo šta je stradanje, ali i verujemo u Hristovo vaskrsnuće - rekao je episkop Teodosije.

Oganj će tokom dana stići u Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u ponedeljak u Gračanici da Srbija ima dve prestonice - jedna je u Beogradu, a druga je srpsko Kosovo i Metohija.

- Druga prestonica je Kosovo i Metohija, Pećka patrijaršija, Gračanica, eparhija Raško-prizrenska... čije su svetinje zajedno sa narodom posejane po čitavom Kosovu - rekao je Đurić novinarima posle liturgije u manastiru Gračanica i unošenja Blagodatnog ognja iz Jerusalima.

Đurić je ukazao da je praznik Hristovog vaskrsenja, koji se obeležava i u Gračanici, prilika za podsećanje na praznik vaskrsenja, njegovu simboliku i značenje, a naročito u ovom teškom vremenu.

2024 © - Vesti online