Subota 11.04.2015.
12:56
Danas

Panić nudi da pomogne Putinu kao što je nekad Klintonu

youtube/Goli Zivot TV HAPPY
Zna kako bi trebalo da se reši ukrajinska kriza: Milan Panić

Govoreći iz ugla svog iskustva, kao inicijatora Dejtona, koji je doveo do mira u Bosni, Panić je izneo "nepokolebljivo mišljenje" da je mir najvažniji, i predložio "novi Dejton" za Ukrajinu. Pozvao je ruskog predsednika Putina da organizuje međunarodnu konferenciju, i ponudio mu svoju pomoć.

- Ako mu je ona potrebna, naravno. Pre dvadeset godina forsirao sam tu ideju kod predsednika Klintona, i uspelo je - rekao je Panić.

Okrugli sto otvorio je rektor Instituta akademik Anatolij Torkunov, a moderator je bio prof. dr Sergej Grizunov.

Mesić nije prihvatio poziv za učešće

U diskusiji su uzeli učešća zamenici ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov i Grigorij Karasin, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, te ambasadori više zemalja akreditovani u Moskvi, među kojima i ambasador BiH Ivan Barbalić. Barbalić je rekao da bi "model Dejtona mogao biti primenjen u razrešavanju ukrajinskog konflikta".

I on, kao i praktično svi koji su govorili na skupu, pozitivno su ocenili ulogu Dejtonskog sporazuma.

Mada je bio pozvan, na skupu se nije pojavio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić. Objašnjenje u kuloarima je bilo da su mu organizatori kasno uputili poziv, na samo jedan dan pre održavanja skupa. Mesić je, inače, poznat po svojim stavovima o istrošenosti Dejtona, i o potrebi njegove revizije.

"Putina neće slomiti sankcije"

Panić je na margini ovog događaja dao nekoliko intervjua ruskim medijima u kojima je dalje elaborirao svoje ideje. U najuticajnijem moskovskom dnevniku Komersant on je kazao da "Ukrajincima trebaju lideri koji žele mir, a oni sada takvih nemaju". U Moskovskom komsomolecu Panić je izneo ocenu da je "Krim ruski", i da se varaju Amerikanci ako veruju da sankcijama slabe Putina.

- Da li misle da možda nema šta da jede? Na ovaj ga način samo jačaju, a uništavaju jedan narod i podrivaju sopstvene ekonomije – rekao je Panić.

Takođe je rekao da američki Kongres greši što pritiska Obamu da šalje oružje Ukrajini.

"Obama to nipošto ne treba da učini."

Smisao ideje o "novom Dejtonu" on vidi u tome da se uspostavi bezuslovan mir, a kad se zaustavi ubijanje, onda dolaze na dnevni red, kako ih on naziva, "birokratska pitanja".

2024 © - Vesti online