Petak 10.04.2015.
22:14
Blic

Šok u Železnicama: Objavili spisak za davanje 3.019 otkaza

Reuters/I.F.
Radnici "Železnica" u panici: Ko ide, a ko ostaje?

To je učinjeno bez znanja resornog ministarstva. Na spisku prekobrojnih, u koji je "Blic“ imao uvid, pored 3.018 zaposlenih našao se i bivši direktor "Železnica“ Dragoljub Simonović, ali i bivši direktor Milovan Marković i aktuelni izvršni direktor Nenad Kecman.

Radnici "Železnice“ bili su šokirani kada je u petak, 3. aprila, na zvaničnom sajtu preduzeća osvanula dokumentacija sa podacima o njihovom budućem rasporedu u četiri nova preduzeća koja će biti formirana u junu.

Ministarku preskočili

O pravljenju spiskova ništa nije znala ni ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. Ona kaže da se radi na aktima kojima se ingerencije izvršnih direktora smanjuju.

- Ako su vaša saznanja tačna, onda je potez sa spiskovima opstrukcija promena - kaže Mihajlovićeva.

Potpuni haos je nastao kada su brojni radnici pronašli svoja imena na spisku onih koji će biti prebačeni u firmu AD "Železnice Srbije“, koja će, kako je predviđeno planom reorganizacije, služiti kao "garaža“ za višak zaposlenih. Za manje od sat vremena u "Železnicama“ su se usijali telefoni predstavnika sindikata.

- Očajni su, zovu i dalje. Ne možemo da im objasnimo da će se podela zaposlenih tek raditi i da to neće moći bez sindikata - kaže predsednik sindikata Perica Đorđević.

Prema saznanjima "Blica“, dokumenta o preraspodeli zaposlenih objavljena su uz odobrenje direktora Miroslava Stojčića, ali su posle sastanka sa sindikatima povučena sa sajta. To je urađeno po nalogu Nenada Kecmana, izvršnog direktora, koji se takođe našao na spisku prekobrojnih.

U "Železnicama“ tvrde da je objavljivanje imena bila zakonska obaveza i da je tu odluku usvojio Odbor direktora još 31. marta. Ne kažu zašto su spisak povukli.

- To je nacrt i predlog, a ne nekakvo konačno rešenje. Nisu utvrđivani nikakvi „prekobrojni“, samo je sagledan broj radnika koji do 2020. godine ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, što je tek jedan od načina rešavanja pitanja zaposlenih na "Železnici“ - bio je odgovor koji je "Blic“ dobio iz tog preduzeća.

Prema podacima iz spiska, od prvih sedam imena samo dvojica ispunjavaju taj uslov. Ostalima nedostaje mnogo više od pet godina do penzije.

2020 © - Vesti online