Petak 10.04.2015.
15:44
Tanjug

Sveštenik citirao Hitlera i popio tužbu

wikipedia.org
Hitler se nikada nije ženio

Sveštenik Eberhard Aman u aktuelnom izdanju lista parohije Sankt Galenkirhen napisao je da je Hitler u "Majn kampf" sebi za uzor uzeo celibat.

- Neću da se ženim jer, kao i sveštenici za svoju parohiju, želim da u potpunosti budem posvećen nemačkom narodu- citirao je sveštenik Hitlerov stav.

Sveštenik Aman je kazao da nije očekivao da će prenošenjem ovog citata izazvati probleme.

On je objasnio da je taj članak bio odštampan povodom 40 godina na mestu sveštenika, i da je star dve decenije, te da je u to doba publikovan bez problema.

- Novo objavljivanje, povodom moje godišnjice, bilo je nepotrebno- konstatovao je Aman rekavši da je zaprepašćen "Majn kamfom" i da je Hitlerov stav o celibatu jedina pozitivna rečenica na koju je naišao u toj knjizi.

Prijavu je podneo Uve Sailer iz inicijative za borbu protiv desničarskog ekstremizma "Domovina bez mržnje", koji smatra da je objavljeni citat kršenje zakona koji zabranjuje veličanje nacističke prošlosti.

Biskupija Feldkirh, koja je nadležna za sveštenika Amana, ocenila je da se radi o velikoj grešci i najavila da će sveštenika pozvati na razgovor. Međutim 85-ogodišnji sveštenik ne vidi razloga za razgovore, rekavši da je samostalan, sam odgovoran za sebe i da ne dozvoljava da mu neko nameće svoju volju.

2020 © - Vesti online