Četvrtak 09.04.2015.
16:45
Tanjug

Šta će nam MMF reći za veće plate?

Tanjug
Muke sa brojnim merama štednje: Dušan Vujović

Ali ministar finansija Dušan Vujović već sada zna da će Vašington reći: Ovo je dobar rezultat, sačekajte pre nego što slavite, sačekajte pre nego što krenete da delite bilo šta što iz toga proizilazi. Sada su sa međunarodnim institucijama najkonkretniji pregovori o poskupljenju struje.

- Imamo objašnjenje za naše kolege kojima ćemo pokušati da kažemo da mi sa EPS-om, a sa svim merama koje idu u sklopu reforme EPS-a, nešto malo kasnimo. Predlažemo da 1. juna bude prihvaćen taj plan restrukturiranja i onda u sklopu tog roka da se svi elementi, ciljevi strukturni i ciljevi sa cenama i svim ostalim povećavaju, odnosno menjaju, u skladu sa tim programom - kaže Vujović.

O raspoloženju MMF-a da sa Vladom priča o ceni struje upoznat je i skupštinski odbor za finansije.

- Za MMF je mnogo važnije kako se sprovode strukturalne reforme u okviru EPS-a nego cena struje, znači od uspeha reformi u EPS-u zavisiće cena koju ćemo plaćati za električu energiju, plus akcize - kaže Veroljub Arsić iz Oddbora za finansije.

Dok se pregovara o ceni, ali i o akcizi, za ministra energetike Aleksandra Antića važno je što se prvobitne najave o prvoaprilskom poskupljenju od 15 odsto nisu ostvarile. Igramo na kartu što kasnije i što manje.

Dok se o struji priča, MMF još nije obavešten o mogućem povećanju plata i penzija, a možda će biti 29. aprila, kada zvaničnici iz Vašingtona ponovo dolaze u Beograd. Penzioneri u premijerovo, ne olako, dato obećanje da bi krajem godine moglo doći do povećanja plata i penzija, ne veruju.

Sindikat penzionera najavio je da će 15. aprila izaći na ulicu.

2024 © - Vesti online