Četvrtak 09.04.2015.
08:59
b92.net

BBC optužuje ruske medije za laži

Reuters
Svi po malo lažu ili lažiraju, samo narod pati

Reporter BBC je pokušao da pronađe porodicu 10-godišnje devojčice za koju su ruski mediji naveli da je poginula u Donjecku, u napadu za koji su optužili ukrajinske snage bezbednosti. BBC navodi da lokalno stanovništvo nije čulo da se dogodio bilo kakav napad u kome je navodno stradala devojčica, dok su službenici mrtvačnice demantovali da im je doprimljeno bilo kakvo telo.

U dokumentarcu BBC se u jednom momentu pojavljuje član televizijske ekipe, verovatno ruske, koji kaže reporteru BBC da ta devojčica ni ne postoji, što vodi zaključku da nije mogla da pogine u napadu vojske Ukrajine.

- Morali smo da emitujemo to - odgovorio je ruski novinar na pitanje zašto se takva priča pojavila u javnosti ako je netačna.

Vest o smrti devojčice pojavila se u martu, a preneli su je svi veći ruski mediji navodeći da su tačnost potvrdili lideri DNR. Ipak, i ove navode BBC treba uzeti sa rezervom, zbog standardno lošeg odnosa prema Rusiji, kao i zbog već uvreženog mišljenja da je ruska strana ona koja je kriva za sve što se događa u Ukrajini.

2024 © - Vesti online