Sreda 08.04.2015.
21:11
sputniknews.com

"Zemlje EU treba da štite svoje nacionalne interese, ne da drže antiruski kurs"

Reuters
Sve više zemalja EU ocenjuju sankcije Rusiji kao "kontraproduktivni gest": Sergej Lavrov

- Želimo da se svaka zemlja Evropske unije u izboru svojih prioriteta, svojih partnera na regionalnoj i međunarodnoj areni, rukovodi svojim iskonskim nacionalnim interesima, a ne izmišljenim principima, koji i nisu principi nego izgovori da se svi drže na antiruskom kursu - rekao je novinarima šef ruske diplomatije nakon susreta sa svojim jermenskim kolegom Edvardom Nalbandijanom.
 

Lavrov je takođe naveo da "sve veći broj zemalja Evropske unije sankcije ocenjuje kao kontraproduktivni gest“.

- To znači samo jedno: da počinju da polaze od svojih nacionalnih interesa, a ne od onih postulata koje pokušavaju da im nametnu uprkos tim interesima - rekao je on.

Po mišljenju Lavrova, u međunarodnoj politici važno je pridržavati se svojih interesa, a ne "terati sve da prate neku izmišljenu šemu“.

Sergej Lavrov je ubeđen da Evropska unija i Evroazijska unija moraju da ujedine snage.

- Duboko smo ubeđeni da je u odnosima s Evropom neophodno kolektivno - u vidu imam i druge članice Evroazijske unije - prevazilaziti sistemske probleme. A ona i dalje radi po starom - ili je s nama ili protiv nas. I taj mentalitet se ne menja u briselskoj birokratiji - naveo je ministar.

U Moskvi se, pritom, nadaju da će se evropski lideri ipak "odazvati na davnašnju inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina i početi dijalog o putevima formiranja jedinstvenog ekonomskog i društvenog prostora od Atlantika do Tihog okeana. Prema rečima Lavrova, upravo tada, kada se to desi, pojaviće se "neophodna rešenja koja neće stavljati zemlje pred lažne izbore“.

2024 © - Vesti online