Utorak 07.04.2015.
10:57
Tanjug

Šta su poručili Varufakisu u SAD?

Reuters
Grčki ministar finansija posle sastanka sa Kristin Lagard

Šits je ovu poruku uputio na sastanku s grčkim ministrom finansija Janisom Varufakisom u Vašingtonu, preneo je Rojters.

Varufakis se u Vašingtonu sastao i sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard, kojoj je rekao da će njegova zemlja ove sedmice otplatiti deo zajma koji joj je MMF odobrio.

Stručnjaci EU i MMF-a proučavaju plan reformi koji je prošlog meseca predložio premijer Grčke Aleksis Cipras u pokušaju da obezbedi isplatu 7,2 milijarde evra vredne tranše kredita iz paketa pomoći, čija je ukupna vrednost 240 milijardi evra.

Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Grčka ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

Vlada u Atini se nada da će uskoro dobiti "zeleno svetlo" za dostavljenu listu reformi, čime bi joj bila odblokirana preostala sredstva iz paketa pomoći, da bi izbegla bankrot i uspela da isplati plate i penzije.

Atina u četvrtak, 9. aprila, treba da otplati 450 miliona evra MMF-u, a zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas je tokom vikenda izjavio da Grčka ima dovoljno sredstva za otplatu tranše, ali da je na vladi odluka da li će je isplatiti.

Grčka od 2010. zavisi od međunarodnih zajmova spasa vrednih 240 milijardi evra.

Ciprasova levičarska vlada došla je na vlast u januaru uz obećanje da će prekinuti budžetsku štednju koju su nametnuli kreditori u zamenu za kredite spasa, a koja je po mišljenju Atine produbila ekonomske probleme.

Varufakis je za grčki dnevnik "Naftemporiki" rekao za želi da preliminarni sporazum sa kreditorima o reformama bude postignut 24. aprila na sastanku ministara finansija evrozone.

2022 © - Vesti online