Ponedeljak 06.04.2015.
20:48
sputniknews.com

"Moskva nema novca da finansira Grčku"

Reuters
Cipras bi sa Putinom trebao samo da proćaska i brzo se vrati kući

Britanski list navodi da bi grčki premijer "mogao da se polakomi“ na ruski novac koji može pomoći da se izbegne krah bankarskog sistema i izađe iz evrozone. U zamenu za rusku pomoć, Grčka može staviti veto na nastavak ekonomskih sankcija protiv Rusije i bojkotovati projekat transjadranskog gasovoda.

- Kad bi bilo sve tako prosto - piše autor članka Volfgang Minhau. Prema njegovim rečima, postoji nekoliko razloga za sumnju da će Grčka i Rusija zaključiti ovakav sporazum.

Minhau smatra da, pre svega, Moskva nema novca da finansira Grčku. Ruska privreda se nalazi u lošem stanju.

- Rusija zna koliko je milijardi evra zemalja-članica pojela grčka privreda - piše autor. Grčka takođe treba ozbiljno da se zamisli da li želi da se vezuje za zemlju koja će biti usredsređena na prevazilaženje sopstvene krize.

Osim toga, treba pomisliti će EU i Rusija, ranije ili kasnije, početi da se zbližavaju. Sankcije će se ukinuti, a odnosi će postepeno da se vraćaju u normalu.

- I šta će tada biti sa novim rusko-grčkim strateškim odnosima - pita se autor.

I na kraju, odluka da stavi veto na nastavak sankcija i izlazak iz evrozone može imati ozbiljne ekonomske posledice.

- Vi zaista smatrate da će EU nastaviti sa plaćanjem subvencija Grčkoj ako Atina izađe iz evrozone i poveže se sa Rusijom -piše Minhau.

O čemu će onda razgovarati Cipras i Putin?

- Ja mu savetujem da razgovara isključivo o vremenu i sportu, a onda da se brzo vrati kući i izradi odgovarajuću ekonomsku strategiju koja se neće oslanjati na Rusiju - piše autor članka.

On naglašava da EU možda potcenjuje posledice izlaska Grčke iz evrozone, dok Grci, suprotno, precenjuju potencijal ruskog plana B.

 - Biće potrebna ozbiljna ekonomska diplomatija da bi se izbegla katastrofa koja se može dogoditi, ako se obe strane preračunaju - smatra Minhau.

2024 © - Vesti online