Petak 03.04.2015.
00:13
Tanjug

Do 2050. jednak broj muslimana i hrišćana u svetu

Do sredine veka će, prema izveštaju Pjua, na svetu biti 2,76 milijardi muslimana (29,7 odsto svetske populacije ) i 2,92 milijarde hrišćana (31,4 odsto svetske populacije), prenosi AFP.

Reuters/A.A.D.
Broj muslimana raste polako, ali sigurno!

U 2010. u svetu je bilo 1,6 milijardi muslimana i 2,17 milijardi hrišćana.

Hinduisti će polovinom veka biti treća najbrojnija religijska grupa (14,9 odsto), a iza njih će biti oni stanovnici planete koji ne pripadaju nikakvoj religiji (ateisti i agnostici) kojih će, kako predviđa Pju, biti 13,2 odsto.

Azijsko-pacifički region će imati najveću koncentraciju muslimana, zahvaljujući mladosti tamošnje populacije i visokoj stopi prirodnog priraštaja.

Reuters/Stringer/Iraq
A broj hrišćana se smanjuje...

Najveću populaciju muslimana među državama sveta će polovinom veka imati Indija, premašivši Indoneziju, iako će se u toj zemlji održati hinduistička većina.

Prema izveštaju američki Istraživačkog centra Pju, u Evropi će muslimani sredinom veka činiti oko 10 odsto stanovništva. Ukoliko se nastave sadašnji trendovi, muslimani će biti najbrojnija grupacija na svetu do 2070. godine.

Eksperti Pjua ukazuju na to da mnogi događaji, kao što su naučna otkrića, oružani konflikti, društveni pokreti, politička previranja, prirodne katastrofe i promena ekonomskih uslova, mogu da izmene predviđene demografske trendove na način koji se ne može predvideti. Zbog sve starijeg stanovništva i stabilnog prirodnog priraštaja u zemljama kao što su Kina, Japan i Tajland, broj budista u svetu se do sredine veka neće povećati.

Takođe se predviđa da će broj hrišćana u Evropi do 2050. da se smanji sa sadašnja 553 miliona na 454 miliona.

U SAD će, kako predviđa Pju, udeo hrišćana u opštoj populaciji da se smanji sa tri četvrtine na dve trećine. Islam će izbiti na drugo mesto među najpopularnijim nehrišćanskim religijama u SAD, dok će judaizam spasti na treće mesto.

Materijal za svoj izveštaj Instuti Pju je prikupio iz više od 2.500 statističkih izveštaja i registara stanovnika u 175 zemalja sveta i njime je obuhvaćeno 95 odsto svetskog stanovništva.

2024 © - Vesti online