Sreda 01.04.2015.
12:47
Tanjug

"Oružane snage neće ići na sever Kosova bez dogovora sa NATO-om"

Tanjug
Očekuje usvajanje zakona o "Oružanim snagama Kosova": Isa Mustafa

On je na konferenciji za štampu, nakon sednice vlade, rekao da takve oružane snage neće biti prisutne na severu Kosova bez prethodnog dogovora sa NATO-om, prenosi agencija "Kosova preš".

Za usvajanje zakona o Oružanim snagama Kosova, čemu se Srbija protivi, potrebno je da glasa dve trećine poslanika, uključujući i dve trećine poslanika sa liste manjinskih zajednica.

Prethodno je potrebno da se usvoje i odgovarajući amandmani na ustav Kosova, za šta je takođe potrebna dvotrećinska većina. Među poslanicima iz redova manjina, najviše je Srba.

Mustafa je, govoreći o Listi Srpska, rekao da je prošle nedelje imao tri susreta sa srpskim predstavnicima, ali da, kako kaže, ne shvata zašto oni odlažu povratak u kosovske institucije, koje bojotuju od početka februara.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beogradu da je Srbija protiv formiranja vojske Kosova i da bi o toj temi trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN.

- To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor rekao je Dačić.

2024 © - Vesti online