Sreda 01.04.2015.
09:00
Ž. Marković - Vesti

Erdogan zgrnuo bogatstvo na Bosni

Reuters
Iskoristio tuđu muku da se obogati: Redžep Erdogan

Do ovog zaključka došli su novinari turskog lista "Tudejs zaman", analizirajući bogatstvo najmoćnijeg političara u toj zemlji. Oni su naveli da je indikativno da je Erdoganovo bogaćenje počelo dok je bio gradonačelnik Istanbula, u vremenu kada je učestvovao u sakupljanju novca za pomoć BiH.

- Erdogan i njegova družina političkih islamista iskoristili su rat u BiH kao izgovor za skupljanje novca kroz neformalne kanale. Mnogi islamisti priznali su da su dobijali tendere i ugovor s opštinskim vlastima dajući mito, a "zarad višeg cilja" - naveo je list uz napomenu da protiv Erdogana postoji 18 krivičnih prijava za korupciju.

Kao najpoznatiji skandal u celoj priči, list navodi slučaj Merdžumek, u kojem je otkriveno da su milioni namenjeni BiH i njenim građanima ukradeni!

Komentarišući navode iz Turske, neki bošnjački zvaničnici ukazali su da je Erdogan još od ratnih dana dobar prijatelj sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, istakavši da bi trebalo ispitati i njegovu ulogu u malverzacijama sa donacijama tokom rata. Mirsad Kebo, nekadašnji funkcioner SDA koji je poslednjih meseci dostavljao dokumentaciju Tužilaštvu BiH o bošnjačkim ratnim zločinima, svojevremeno je posetio ovu pravosudnu instituciju i zbog sumnjivih poslova s donacijama. Prijavu je podneo još u januaru 2013. godine.

- Fond za pomoć muslimanima u BiH osnovan je 1. januara 1994. godine i za kratko vreme na njegovom računu bilo je prikupljeno 2,5 milijardi dolara. Direktnu kontrolu nad prikupljenim sredstvima imala je porodica Izetbegović, pre svega Bakir, a najšokantnije je to što je čak 90 odsto ovih sredstava nestalo bez ikakvog traga! O ovoj neverovatnoj krađi otvoreno je govorio i tadašnji predsednik Vlade BiH Haris Silajdžić na sednici ratnog predsedništva BiH u avgustu 1995. godine - izjavio je svojevremeno Mirsad Kebo.


Slučaj Merdžumek

Slučaj Merdžumek, u koji je, navodno, upetljan Redžep Erdogan, nazvan je po istanbulskom biznimsenu i bankaru Sulejmanu Merdžumeku. Postoje informacije da je on novac za pomoć muslimanima u BiH tokom rata u koferima donosio u Erdoganovu kancelariju. Inače, slučaj nikad nije do kraja rasvetljen jer se poklapao sa početkom meteorskog političkog uspona Tajipa Erdogana.

2024 © - Vesti online