Subota 28.03.2015.
08:14
Ž. Marković - Vesti

Mirkić novi ambasador BiH u Srbiji?

youtube.com/sdsrsinfo
Spreman za Beograd: Lazar Mirkić

Iako je svoju ostavku obrazložio "suštinskim i konceptualnim neslaganjem sa aktuelnom politikom u BiH", naš list saznaje da je odluka o Škrbićevoj smeni bila spremna za usvajanje na sednici Predsedništva BiH, što je Škrbić ostavkom preduhitrio, kao i srpskog člana Mladena Ivanića koji je otvorio pitanje njegove smene.

- Poznato je da Predsedništvo BiH vodi spoljnu politiku i imenuje ambasadore, i to na način da svaki član predlaže kandidate iz vlastitog naroda, dok se druga dvojica u to ne mešaju. Kada je Ivanić preuzeo funkciju, odlučio je da sve ambasadore koje je imenovao njegov prethodnik Nebojša Radmanović pusti da odrade mandat do kraja, osim u slučaju Škrbića za koga je imao pritisak, pre svega iz SDS-a da ga smeni - kaže izvor našeg lista.

Podsetimo, Škrbić je naveo da je tokom predizborne kampanje i kasnije protiv njega vođena hajka i da "tako nešto nije zabeleženo u diplomatskoj praksi".

Na njegove navode usledio je žestok odgovor iz PDP-a, stranke čiji je lider Ivanić zadužen za spoljnu politku u Predsedništvu BiH, a koja će uskoro u liku Igora Crnatka imati i ministra spoljnih poslova BiH.

- Škrbić je podneo ostavku jer je znao da će biti smenjen. Sva druga objašnjenja, poput navodno promenjenog odnosa prema Srbiji, smešna su i netačna, jer da je tako Škrbić je trebalo da reaguje davno, a ne dan pre svoje smene. Škrbić je znao da cela RS očekuje da bude smenjen zbog brojnih malverzacija i korupcionaških skandala koje se u javnosti vežu za njegovo ime i pokušao je ostavkom da napravi predstavu za javnost - kažu u PDP-u.

Turbulentno mesto

Škrbić je bio ambasador 18 meseci. Njegov naslednik bi trebalo da odradi ostatak mandata od godinu i po dana, a onda bi moglo doći do nove rotacije, s obzirom na nepisano pravilo da se i ambasadori rotiraju po nacionalnosti. Pozicija ambasadora u Beograda dugo je bila predmet kontroverzi u Sarajevu, a Škrbićevog prethodnika Borišu Arnauta pratila je afera sa davanjem državljanstava mudžahedinima. Ambasador BiH u Beogradu svojevremeno je bio i Željko Komšić.


 

2024 © - Vesti online