Sreda 25.03.2015.
12:36
Tanjug

"Nije Rusija agresor, već NATO"

wikipedia/Dieter Zirnig
Zbog sankcija Rusiji, Austrija trpi štetu od preko milijardu evra: Hajnc Kristijan Štrahe

On je, u izlaganju na večeri Društva austrijsko-ruskog prijateljstva, istakao da aktuelne sankcije teško pogađaju i Austriju.

 - Postoje procenene prema kojima naša privreda godišnje ima štetu od najmanje milijardu evra - naglasio je Štrahe dodajući da posledice sankcija protiv Rusije osećaju trgovina, turizam,  poljoprivreda.

Priključenjem i podrškom sankcija Austrija je, kako je istakao, izgubila poverenje u svoju neutralnost. 

- EU ima problem što je veći broj članica deo NATO i zbog toga geostrateški nije nezavisna od NATO i SAD interesa - podvukao je lider najuticajnije opozicione stranke koja, prema aktuelnim istraživanjima, ima velike šanse da osvoji prvo ili drugo mesto na idućim izborima.

 Govoreći o Krimu on je rekao da se radi o teškom slučaju i da postoji istorijsko opravdanje za rusku aneksiju.

Kada je reč o Ukrajini Štrahe je ocenio da su proteste na Majdanu finansirale obaveštajne službe, koristeći nevladine organizacije, a promena vlasti je sprovedena neustavno.Nove vlasti, prema njegovim rečima, jasno su pokazale da ne žele rusku manjinu na istoku i jugu zemlje.

On je izneo i sumnje da je Rusija kriva za obaranje putničkog aviona nad Ukrajinom prošlog leta, naglasivši da najviši krugovi CIA tvrde da to Rusi sa sigurnošću nisu učinili.

2024 © - Vesti online