Ponedeljak 23.03.2015.
12:29
Tanjug

Tači: Naši neprijatelji su Putin i džihadisti

Tanjug
Tači: Pitanje vremena kad će nas Srbi priznati

Tači je, takođe, uveren da će Srbija u skorijoj budućnosti zvanično priznati nezavisnost Kosova.

- To se neće dogoditi sutra, ali će uslediti u bliskoj budućnosti. Pristupanje Srbije i Kosova EU i priznanje Kosova će biti povezano, rekao je Tači u intervjuu agenciji APA.

Kosovski šef diplomatije rekao je i da zapadni Balkan, prema njegovom mišljenju, trenutno ugrožavaju dva fenomena: na jednoj strani Islamska država i ekstremizam spreman na nasilje u pojedinim delovima Balkana, a na drugoj rastući ruski uticaj u nekim zemljama.

Tači je kritikovao izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića na prošlonedeljnoj konferenciji o džihadizmu u Beču, da zapad nije blagovremeno suzbijao ekstremizam, već ga je podsticao.

- To je očigledno bio pokušaj da se sopstvena uloga u širenju nasilja i ekstremizma pre 20 godina opravda, ocenio je on.

Dodao je da "Kosovo nije mesto na kojem se gaji islamski ekstremizam, već se protiv njega vodi borba" i u prilog tome naveo da je Priština nedavno, po austrijskom uzoru, usvojila zakon koji zabranjuje učešće u stranim ratovima.

Tači je, istakavši da postoji konsenzus kosovske politike i društva za borbu protiv ekstremizma, podvukao da je Kosovo sekularna i tolerantna država sa "veoma umerenim islamom" i ukazao da 99,9 odsto stanovnika "kaže da su Evropljani".

On je takođe negirao da su među ranijim borcima Oslobodilačke vojske Kosova bili džihadisti.

- Bio sam politički vođa OVK i nisam nikada dozvolio da se našoj oslobodilačkoj borbi priključe verski ratnici, da džihadisti ukaljaju naš rat", rekao je Tači i dodao da je ekstremizam na Kosovo dospe posle rata preko "navodnih humanitarnih verskih organizacija sa Bliskog istoka, koji nisu bili pravi humanitarci.

On je podvukao i da je put Kosova u nezavisnost nepovratan, podsetivši da je 108 članica UN priznalo nezavisnost i da se gotovo svakog meseca Priština prima u jednu međunarodnu organizaciju.

Moskva - srpskija od Srbije

Tači je rekao i da se nada da će još tokom ove godine doći do "prolamanja leda" kod pet država članice EU koje još nisu priznale Kosovo i ukazao da je priznanje Grčke, Rumumije, Slovačke, Španije i Kipra potrebno kako bi Kosovo moglo da pristupi EU i NATO.

Prema njegovim rečima, približavanje EU i NATO je trenutno bliže nego UN, gde Rusija ima pravo veta, dodajući da se nada da će Moskva, kada je o Kosovu reč, prestati da bude "srpskija od Srbije".

Beograd pokazuje dobru volju

Tači je takođe uveren da će Beograd "gubitak južne pokrajine uskoro zvanično priznati".

- To se neće dogoditi sutra, ali će uslediti u bliskoj budućnosti. Pristupanje Srbije i Kosova EU i priznanje Kosova će biti povezano, istakao je on i dodao da Beograd u dijalogu pokazuje dobru volju.

Govoreći o svojoj političkoj karijeri, Tači je rekao da njegova politička snaga potiče iz naroda i da će je iskoristiti kako bi bio "faktor ujedinjenja građana Kosova, bez obzira na etničku pripradnost, i njihov predstavnik u svetu".

Kada je reč o ilegalnim migrantima sa Kosova u EU, Tači je uveren da više neće biti talasa te vrste izrazivši nadu da će EU još ove godine ukinuti vize građanima Kosova.

- Kosovari bi trebalo da dobiju slobodu da posete svoje rođake u državama EU, a pre svega trebalo bi da iskuse da Evropa nije raj, zaključio je Tači.

2024 © - Vesti online