Petak 20.03.2015.
07:44
O. I. - Vesti

Porošenko pali i Pridnjestrovlje

Reuters
Novi saveznici: Porošenko i rumunski premijer Johanis

Prema njegovim rečima, on se dogovorio sa rukovodstvom Rumunije o koordinaciji akcija oko Pridnjestrovlja "za odmrzavanje ovog konflikta, pružićemo pomoć suverenoj nezavisnoj Moldaviji da obnovi svoju teritorijalnu celovitost i da reintegrira pridnjestrovski region".

Pojedini ruski mediji protumačili su ovu Porošenkovu izjavu kao pretnju da se Kijev sprema na rat u Pridnjestrovlju. Ovo bi moglo da uključuje i jačanje blokade, smatraju analitičati. Očigledno je da Ukrajina pokušava da konačno "uguši" Pridnjestrovlje, ali je to teško izvodljivo.

- Svako vojno rešenje stavlja region na ivicu globalnog rata - smatra vojni ekspert Vladislac Šurigin.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stolenberg juče je, tokom razgovora sa premijerom Moldavije Kirilom Gaburičem, zahtevao hitno povlačenje mirovnih snaga ruske vojske iz Pridnjestrovlja.

Ranije je poslanik moldavskog parlamenta i bivši šef MUP-a, Vladimir Curkan izjavio da će Ukrajina, na zahtev Moldavije, pooštriti režim na graničnom prelazu sa Pridnjestrovljem i moguće zatvoriti nebo za ruske avione.

Moldavska oblast Pridnjestrovlje, uglavno naseljeno Rusima je 1990. odbilo da se odvoji od SSSR. Rat centralne vlade u Kišinjevu i lokalnih vlasti u Tiraspolju je izbio 1992, ali nijedna strana nije odnela pobedu. Tiraspolj traži međunarodno priznanje, dok mu Moldavija nudi autonomiju u okviru svojih granica.

2024 © - Vesti online