Petak 20.03.2015.
09:04
O. Ikodinović - Vesti

Ko dolazi na paradu?

Reuters
Parada prošle godine: Tradicija povodom pobede u Drugom svetskom ratu

Svoje učešće u praznovanju sedamdesetogodišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu potvrdili su lideri više od 30 zemalja, uključujući i srpskog predsednika Tomislava Nikolića, dok će proslava, po svemu sudeći, proći bez prisustva lidera SAD Baraka Obama i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

A Amerikanci?

Ministarstvo odbrane Rusije takođe je uputilo pozivnicu SAD za učešće na Paradi 9. maja, izjavio je ministar odbrane Rusije Anatolij Antonov.
- Pozvali smo američke kolege da učestvuju na Paradi 9. maja. Odluka je na njima - rekao je Antonov za Raša tudej.
Američki list "Los Anđeles tajms" je prokomentarisao da Parada pobede ne bi trebalo da se održi u Moskvi, već u Kijevu, pošto se Kremlj ponaša "neprilično" i zapadnim liderima je nezgodno da putuju u Rusiju.

Dolazak francuskog predsednika Fransoa Olanda i dalje je pod znakom pitanja. S obzirom na to da je Vladimir Putin prisustvovao praznovanju iskrcavanja saveznika u Normandiji, veruje se da će Oland uzvratiti posetu, jer bi u suprotnom, svojim nedolaskom, iskazao nepoštovanje prema Rusiji.

U medijima se najviše spekulisalo oko dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel. Njeno višemesečno "ćutanje", pošto je dobila pozivnicu, shvaćeno je kao bojkot dolaska u Rusiju. Međutim, ona je u međuvremenu promenila svoju odluku i sada se preciziraju detalji njene posete. To je potvrdio i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Ne isključuje se mogućnost da će poseta francuskog lidera, kao i nemačke kancelarke, biti 10. maja, odnosno dan posle centralnog događaja na Crvenom trgu.

Ranije su neke agencije javile da je Merkelova odbila da dođe u Moskvu zbog neslaganja sa pozicijom Rusije po pitanju Krima i situacije u Ukrajini.

U Moskvi smatraju da bi poseta Merkelove pomogla u borbi da se sruši antiruska kampanja koja se vodi u svetu.

U Kremlju kažu da nedolazak pojedinih zapadnih lidera "neće pokvariti duh parade".

U Rusiji su već uveliko u toku pripreme za Dan pobede. Vojnici vežbaju u po pet sati dnevno, a šiju se i uniforme. Šef administracije predsednika Rusije Sergej Ivanov je rekao da će učesnici Parade pobede na Crvenom trgu, 9. maja, nositi uniformu iz vremena Velikog otadžbinskog rata i oružje iz tog perioda.

- Glavni akcenat ove godine biće stavljen na istorijski deo parade. Po Crvenom trgu prolaziće pešadija i mehanizovane kolone u uniformi i sa oružjem iz vremena rata - rekao je Ivanov.

 

 

2024 © - Vesti online