Četvrtak 19.03.2015.
16:30
Tanjug

"Hrvati bi pevali sa Bajagom da ne mrze srpski"

G. Gligorević
Pada Vlada: Bajagin hit

Josipović piše da bi "šatoraši" (pošto su demonstranti razapeli i šatore) sa Bajagom, da ne peva na mnogima od njih omraženoj ekavici, vrlo rado zapevali njegovu pesmu "Pada vlada".

- Uostalom, na svom su protivpravno podignutom šatoru istakli parolu "Oba su pala, oba će pasti". Legitimno očekivanje. Jedan sam ja bivši predsednik, pao na izborima po svim pravilima demokratije...Ali, šta ako onaj drugi ne padne? Naravno, tu su šatoraši da mu pomognu, ako je pomoć uopšte u ovom slučaju i potrebna", naveo je Josipović u kolumni za internet stranicu "Autograf" koju prenosi Jutarnji list.

Josipović ocenjuje da je zazivanje smene vlasti na ulici prešlo granicu koju demokratsko društvo može tolerisati, a istovremeno kritikuje i vladu o čijoj efikasnosti, kako piše, ponajbolje govori vreme koje je bilo potrebno da nadležne državne institucije otkriju organizatore neprijavljenog i nelegalnog okupljanja i da protiv njih pokrenu prekršajni postupak

On podseća da je i sam obilazio demonstrante u šatoru u Savskoj ulici u Zagrebu na samom početku protesta ali da se brzo videlo da su problemi branitelja samo povod za proteste s duboko političkom, stranačkom platformom.

- Jasno je, stvaranje tenzija, zapravo je glavni cilj šatoraša, a mržnja prema političkim oponentima se maskirala u domoljublje i zaštitu braniteljskih prava, kaže Josipović i ocenjuje da će, ako Vlada padne u nedemokratskim okolnostima uz manju ili veću pomoć šatoraša za hrvatsku državu i društvo doći "dani gneva, dramatični poput onih Mocartovih iz Rekvijema", kaže Josipović

Prema njegovim rečima, Hrvatska će se od toga oporavljati deceniju, možda i više.

- Ali, mogući je i drugi scenario. Možda baš šatoraši koji mnoge plaše svojom agresivnošću i nedemokratičnošću, motivišu birače da svoj glas daju aktuelnoj vladi, ne zato što je smatraju uspešnom, nego zbog straha od šator-demokratije, procenjuje Josipović.

- Tada će Milanović i njegovi morati da promene tempo, umesto elegije konačno će, ako ne želimo potpuni privredni i socijalni sunovrat, morati s "Bumbarovim letom" Korsakova poleteti odlučno i brzo, zaključuje doskorašnji hrvatski predsednik.

2019 © - Vesti online