Četvrtak 19.03.2015.
09:09
A. Vučićević - Vesti

Obespravljeni i zdravi i bolesni

Tanjug
Zabrinjavajuće stanje ljudskih prava u Srbiji: Saša Janković

Državnim organima zamereno je da nisu dovoljno efikasni u kažnjavanju poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose za svoje radnike u zdravstveni i penzioni fond. Ukazano je i na neefikasnost u suzbijanju rada na crno.

Zaštitnik građana posebno je ukazao na problem osoba s invaliditetom kojima je i dalje onemogućeno da ravnopravno s ostalim građanima budu uključeni u društvo. Određeni pomak primećen je na području inkluzivnog obrazovanja, odnosno uključivanja invalidne dece u redovnu nastavu.

Milena Jerotijević, konsultant Inicijative za inkluziju Veliki Mali, ističe značaj osnivanja jedinice za inkluzivno obrazovanje u okviru Ministarstva prosvete. Prednost vidi u zakonskom okviru koji olakšava borbu za prava dece s invaliditetom, za razliku od ranijeg perioda kad se svaki vid uključivanja dece u nastavu zasnivao na dobroj volji opština, uprava, školskih odbora...

- Nerazumevanje države za težinu problema s kojima se sreću ova deca i dalje je veoma prisutno - ističe za "Vesti" Jerotijevićeva. Ona kao primarni problem navodi novac čiji nedostatak otežava roditeljima dece ometene u razvoju da ih uključe u nastavu, a država ostaje gluva na njihove zahteve.

Sida, žene i zatvorenici

Zaštitnik građana je uočio i problem položaja osoba sa sidom čija je diskriminacija i dalje prisutna, čak i među zdravstvenim radnicima. Bavio se i problemima žena i nasiljem nad njima, kao i uslovima u kojima žive zatvorenici.


 

2024 © - Vesti online