Sreda 18.03.2015.
05:30
NewsWeek.com

Revolucionarno: Jogurt otkriva da li imate rak!

Reuters
Jogurt i analiza urina: Sve što vam treba da znate imate li rak ili ne

Verovali ili ne, testiranje na rak debelog creva uskoro bi moglo da počne da se izvodi pomoću čaše jogurta i običnog testa urina.

Ta testiranja su još uvek prilično komplikovana i uključuju invazivne tehnike poput injekcija, a nova metoda isključuje sve te komplikacije.

Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu, napravili su specijalne molekule koji, kada se unesu u organizam, pronađu put do tumora. Ćelije raka tada luče jedan specifičan enzim koji razlaže ove molekule na male čestice koje se kasnije mogu detektovati u urinu.

Sadašnji testovi funkcionišu na sličan način, ali se molekuli unose u organizam injekcijama, a detektovanje čestica u urinu podrazumeva skupu aparaturu.

Nova metoda koristi sintetičke molekule koji se unose sa specifičnom vrstom jogurta, dobijenim modifikacijom bakterije od koje se pravi. Dakle, sve što treba da uradite jeste da popijete čašu jogurta i posle toga uradite analizu urina, koja je prilično jednostavna, kao test za trudnoću.

Naučnici kažu da je ovo otkriće posebno važno za zemlje u razvoju, jer je ova metoda mnogo jeftinija, a pritom preciznija.

2024 © - Vesti online