Utorak 17.03.2015.
11:44
Telegraf.rs

Pijano dete od 9 godina primljeno na VMA

Reuters
Deca alkoholičari, roditelji "ne znaju"

Dete je izmaklo pažnji roditelja i u alkoholisanom stanju je zbrinuto na VMA.

- Najgore je vikendom ili kad su veći praznici. Mnogo dece dođe na detoksikaciju tokom nedelje zbog raznih droga, a vikendom pre svega bez alkohola, priča Zorica Ilić, glavna sestra u toksikološkoj ambulanti.

Doktorka Slavica Vučinić ističe da je alkohol lako dostupan.

- Mladi često pri izlascima mogu da kupe ili u kafiću naruče alkoholno piće, bez ikakve kontrole da li su punoletni. Uglavnom se pije na javnim mestima, ali ima slučajeva da se mladi opijaju i u stanovima. Kao razlog navode “želju da se bolje provedu”, priča doktorka Vučinić.

Decu u ambulantu najčešće dovedu vršnjaci , a znatno ređe dođu sa roditeljima.

- Kad završimo sa detoksikacijom, obavezno zovemo roditelje. Oni reaguju različito, ima onih koji su iznenađeni i zatečeni, a ima i primera da znaju šta im deca rade i to odobravaju, pa im nije ni čudno kada im javimo da dođu po svoje dete u ambulantu, objašnjava doktorka.

Evropsko školsko istraživanje o upotrebi alkohola i drugih droga (ESAD) ukazuje na to da se broj dece koja dolazi u ambulantu iz godine u godinu znatno povećava.

- Samo u januaru i februaru smo primili 28, a prošle godine u isto vreme 14 dece. Veliki broj je došao zbog novih psihoaktivnih supastanci, a manje zbog alkohola, ali tek je mart, broj raste, zaključuje Zorica Ilić.

2024 © - Vesti online