Utorak 17.03.2015.
09:01
Tanjug

Danas ponovo štrajk dva sindikata obrazovanja

Reuters
Prazne klupe i danas

Protest organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije i u školama njihovim članicama danas neće biti nastave, jer će zaposleni u prosveti biti u Beogradu, rekla je Tanjugu portparolka USPRS Jasna Janković.

Učesnici protesta, na skupu "Prosveto, vreme je", okupiće se u podne ispred Skupštine Srbije, predaće pismo o problemima u prosveti i zatražiti vanredno zasedanje parlamenta posvećeno stanju uobrazovanju, a potom će se uputiti do vlade i Ministarstva prosvete.

Verbić:Učesnici u štrajku neće dobiti novčanu nadoknadu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da ucesnicima u štrajku neće biti isplaćena novčana nadoknada.

- Ako direktori škole utvrde da plan nije ispunjen, da tada nisu radili nastavnici, oni po zakonu nemaju pravo na novčanu nadoknadu, rekao je Verbić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je istakao da "bilo ko od nas, ako ne radi, ne može imati novčanu nadoknadu za taj deo rada".

Verbić je precizirao da su u štrajku juče bile 504 škole, što je približno 27 procenata ukupnog broja škola i da velika većina nastavnika u ovom trenutku rade normalno, iako su, takođe, opravdano nezadovoljni platama.

Ministar je istakao da su plate prosvetnih radnika nepristojno male, ali da se ne mogu promeniti na drugi način, nego sistemski, tako što će biti uvedene platne grupe i da rešenje mora da bude u skladu sa zakonom.

- Mi ovo moramo da rešavamo tako što sednemo za sto i rešavamo svaki konkretan problem jedan po jedan, ali ne ucenama, što pretimo da neće biti završena školska godina, dodao je Verbić.

2020 © - Vesti online