Nedelja 15.03.2015.
19:43
Tanjug

Cipras: Likvidni smo, hvala na pitanju

Reuters
Premijer odgovorio svima koji "brinu" o grčkom budžetu

- Apsolutno nema problema s likvidnošću - izjavio je Cipras novinarima nakon sastanka sa ministrom Varufakisom, a prenosi AFP. Varufakis je prethodno za televiziju Alfa izjavio kako nema problema da se obezbede fondovi za plate i penzije.

Ove izjave grčkih čelnika dolaze u trenutku kad se ta zemlja priprema da u sredu izda tromesečne državne obveznice u ukupnoj vrednosti od milijardu evra kako bi namirila dugove koji pristižu za otplatu.

Grčka vlada ove nedelje mora da otplati 900 miliona evra MMF-u i otkupi 1,6 milijardi evra u tromesečnim državnim obveznicama, objavio je nedeljnik To Vima.

Grčka, inače, nije uzimala zajmove iz 240 milijardi vrednog paketa pomoći EU i MMF-a zbog toga što vlada još uvek pregovara sa međunarodnim kreditorima o reviziji plana reformi.

Nemački "Frankfurter algemajne cajtung" danas upozorava da bi grčki državni službenici i penzioneri trebalo da se pripreme za smanjenje plata i penzija ovog meseca.

Predsednik evropskog parlamenta Martin Šulc je za pomenuti list izjavio: "Ciprasu je hitno potreban novac". Šulc, koji se prošle nedelje sastao sa Ciprasom, ističe kako Atina "mora da ubedi članice evrozone i Evropsku centralnu banku (ECB) u svoju rešenost da sprovede reforme".

Da bi pokrila manjak, grčka vlada  je ovih dana predložila zakon kojim bi se novčane rezerve penzijskih fondova usmeravale u otkup državnih dugova.

Prema pisanju grčkog finansijskog dnevnika "Naftemboriki" penzijski fondovi imaju depozite u visini 2,5 milijardi evra u Banci Grčke i još 1,9 milijardi dolara evra u privatnim bankama.

U međuvremenu je ECB ograničila grčkim bankama mogućnost da pomažu državu kupujući njene kartakoročne obveznice.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je ovih dana da se u postojećim uslovima ne može isključiti izlazak Grčke iz zone evra.

2023 © - Vesti online