Subota 14.03.2015.
19:57
sputniknews.com

"Evropski poslanici spekulišu o ubistvu Njemcova zarad svojih sebičnih interesa"

Reuters
Evropski parlament koristi ubistvo Njemcova u političke svrhe smatra Lukaševič

Evropski parlament je na plenarnom zasedanju u Strazburu doneo rezoluciju u kojoj je pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu ubistva Borisa Nemcova. Evropski parlamentarci su, takođe, ukazali i da je "ovo ubistvo — jedno među sve većim brojem nerazjašnjenih politički motivisanih zločina i sumnjivih smrtnih slučajeva koji se dešavaju u Rusiji od 1998. godine“.

Evropski parlament svojom rezolucijom o Rusiji devalvira svoj značaj i ometa pokušaje povratka na normalno stanje u Evropi, kaže se u komentaru zvaničnog predstavnika MIP Rusije Aleksandra Lukaševiča.

U ruskom Ministarstvu inostranih poslova su to što poslanici „ne prezaju ni od spekulacija o tragičnoj smrti čoveka u sebične političke svrhe“ nazvali "vrhuncem cinizma“.

- Evropski parlament ovakvom vrstom rezolucije ne samo da devalvira svoj značaj, već direktno nanosi štetu pokušajima da se normalizuje situacija u Evropi. Ko ima koristi od toga — lako je pogoditi“, smatraju u MIP.

Osim poziva na međunarodnu istragu o ubistvu Nemcova, evropski parlamentarci su u rezoluciji izrazili i „zabrinutost, što je bilo navedeno i u predhodnim rezolucijama, odbijanjem ruskih vlasti da sarađuju sa nezavisnom i međunarodnom istragom o padu (u Ukrajini) aviona (linije) MN-17“ i nizu drugih krivičnih dela.

U vezi s tim, Lukaševič je naveo da "samo bolesna mašta može da nađe vezu između potpuno različitih događaja u istom džaku, kakvu su predložili u Strazburu“.

On je obratio pažnju na tačke rezolucije o istrazi pada „boinga. MIP je naglasio da je upravo Rusija bila "prva i u suštini jedina zemlja koja je odmah i javno predala sve podatke koje je posedovala o toj katastrofi“.

- Savetujemo evropskim parlamentarcima da usmere svoju nepresušnu energiju na zemlje koje faktički ometaju proces istrage i dobiju od njih sve materijale, toliko potrebne za stvaranje potpune slike događaja - navodi se u komentaru Lukaševiča.

2024 © - Vesti online