Četvrtak 12.03.2015.
04:10
B. B. - Vesti

Prete zaplenom imovine

Reuters
Uzvraća udarce: Aleksis Cipras

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da ugovor o reparaciji s Nemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahteve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikad ga nisu vratili.

Nemačka je nekoliko puta saopštila da Grčkoj neće dati nikakvo dodatno obeštećenje, navodeći da je to pitanje rešeno postojećim sporazumima.

Cipras je u parlamentu rekao da će Grčka poštovati svoje obaveze prema kreditorima, uključujući i Nemačku, ali da neće "odustati od svojih neopozivih zahteva za reparacijama iz Drugog svetskog rata".

Grčki ministar pravde Nikos Paraskevopulos juče je zapretio da će odobriti da se sprovede odluka Vrhovnog suda Grčke iz 2000. godine o zapleni nemačke imovine kao kompenzacije za ratnu štetu iz Drugog svetskog rata.

Odlukom suda iz 1997. godine, Nemačka je rođacima žrtava pokolja u Distomu trebalo da isplati 28,6 miliona evra, ali tadašnji grčki ministar pravosuđa nije iz spoljnopolitičkih razloga odobrio sprovođenje presude.

Pitanje ratne odštete ponovo je aktuelno jer Nemačka prednjači u finansijskim ograničenjima da bi Grčka otplaćivala kredite nemačkih banaka, ali Grci smatraju da je obrnuto: da Nemačka, zbog okupacije, duguje bar novac Grčkoj.

2024 © - Vesti online