Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.03.2015.
11:00
Tanjug A

Ministri finansija evrozone danas o Grčkoj

Ministri finansija evrozone će danas popodne u Briselu razgovarati o predlogu reformaskih mera Grčke na koje se obavezala u zamenu za produženje programa međunarodne finansijske pomoći, koja joj je preko potrebna.

Reuters
Varufakis opet preti referendumom

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis poslao je u petak pismo predsedniku evrogrupe Jerunu Dajselblumu, u kom predlaže sedam ključnih reformskih mera koje imaju za cilj da ubede kreditore da Grčkoj omoguće novu tranšu finansijske pomoći, prenosi agencija Frans pres.

Dajselblum je pozitivno odgovorio na pismo Varufakisa, rekao je za Frans pres neimenovani grčki zvaničnik.

Među tim predloženim merama su planovi da se zauzda birokratija, poveća zarada od kockanja preko interneta i angažuju poreski inspektori koji nisu profesionalci, uključujući turiste, koji bi pomogli akciju protiv lica koja izbegavaju plaćanje poreza.

Varufakis je rekao ranije novinarima da je optimista pred razgovore u ponedeljak.

- Devetog marta ću dostaviti kovertu od šest mera i razgovarati sa našim partnerima koje od mera mogu biti odmah sprovedene, najavio je Varufakis u nedavnom intervjuu za grčku televizijsku stanicu "Star TV".

Nova vlada u Atini ima rok do aprila da dostavi predlog reformi svojim kreditorima (Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu) kako bi dobila "zeleno svetlo" za svoj plan četvorogodišnjeg ekonomskog oporavka.

Međutim, do postizanja tog dogovora, zvanična Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a u vrednosti od 240 milijardi evra.

Pored toga, Grčka će ovog meseca morati da pronađe oko šest milijardi evra kako bi otplatila dugovanja.

Varufakis: Možemo ponovo na izbore ili na referendum

Reuters
Opet preti EU

Varufakis je u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera najavio mogućnost novih izbora u Grčkoj, ili čak referendum o eventualnom finansijskom sporazumu sa EU.

- Ako ministri ne prihvate velike reforme koje je Grčka pokrenula da bi dobila sledeću tranšu preko potrebnog kredita moglo bi biti problema, upozorio je Varufakis.

- Možemo ponovo raspisati izbore. Ili referendum. Situacija je još uvek neizvesna, kazao je on.

Prošli put kada je Grčka pretila referendumom o kreditu u novembru 2011. na svetskim tržištima je zavladala panika, evropski partneri su bili gnevni, a tadašnji premijer Jorgos Papandreu je ostao bez funkcije.

Varufakis je optužio EU da sprečava Grčku da izađe iz duboke recesije tako što odvraća investitore upozorenjima da bi njegova zemlja mogla biti izbačena iz evrozone.

- Grčka nije ponovo u recesiji jednostavno zato što nikada nije ni izašla iz recesije. Zbog deflacije nominalni bruto domaći proizvod (BDP) pada iako realni BDP raste. Ja želim da nominalni BDP raste, rekao je Varufakis.

Ministar je kazao da je smanjenje cena politički iskonstruisano. "Ko će investirati u Grčku ako stalno slušaju kako će izaći iz evrozone?", dodao je Varufakis.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online