Utorak 10.03.2015.
08:50
D. Lj. Joksić - Vesti

I Albanci iz komšiluka na sudu?

Reuters
I državljani Makedonije osumnjičeni za zločine OVK na Kosovu

- Zato veći deo partija ne podržava formiranje suda. Strahuju da će među optuženima biti i njihovih sadašnjih članova, koji su bili deo OVK. Drugi razlog je što će taj tribunal biti van Kosova, što, prema rečima političara, direktno zadire u suverenitet Kosova - objašnjava Bečaj.

Makedonski eksperti smatraju da je ovo dobar način da se raščisti sa duhovima prošlosti.

- Na Kosovu još uvek ima mnogo nerasvetljenih slučajeva, masovnih ubistava, nestalih osoba, trgovine sa ljudskim organima. Sve to treba da se procesuira - kaže Stojan Slaveski, profesor bezbednosti iz Skoplja.

Koliko će se makedonskih državljana naći na listi osumnjičenih za ratne zločine, teško je reći s obzirom da će taj sud razmatrati samo dela počinjena na Kosovu.

- Ako je neko 1999. učestvovao u OVK i izvršio neki od ratnih zločina, naravno da će pasti pod jurizdikciju tog suda - veli Slaveski.

Blerim Bečaj smatra da će biti veoma teško da se utvrdi koliko je osoba iz Makedonije, ali i iz regiona Preševa, Medveđe i Bujanovca učestvovalo u redovima OVK na Kosovu. On dodaje da će tokom sudskih procesa prvo biti obuhvaćeni ljudi sa Kosova, a potom, moguće i iz susednih zemalja.

Veruje se da se u redovima OVK borilo puno Albanaca iz Makedonije i regiona Preševa, Medveđe i Bujanovca u Srbiji. Hroničari ističu da je veliki broj njih učestvovao i u vojnom konfliktu 2001. u Makedoniji.

2024 © - Vesti online