Subota 07.03.2015.
16:58
Tanjug

Džihadisti uništili još jedan drevni grad

Wikipedia/en:User:Victrav
Ostaci drevnog grada Hatra, pre nego što je pao u ruke džihadista

Neimenovani zvaničnik rekao je Rojtersu da je ministarstvo primilo izveštaje od svojih zaposlenih u gradu Mosulu, koji je pod kontrolom ekstremista, da je grad Hatra u subotu uništen.

Iračko ministarstvo za turizam i antikvitete objavilo je u četvrtak na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici da je ID je "napala istorijski grad Nimrud i uništila ga teškim vozilima". Nimrud, koji je osnovan u 13. veku pre nove ere, leži na reci Tigar, oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta ID u zemlji.

Uništenje NImruda, jednog od dragulja asirske ere, usledilo je nedelju dana pošto je džihadistička grupa objavila video snimak na kome se vide ekstremisti kako maljevima i bušilicama uništavaju neprocenjive drevne umetničke predmete u muzeju u Mosulu.

Bela kuća izrazila je u petak ogorčenje zbog uništavanja drevnog asirskog grada Nimruda koji su pripadnici Islamske države razorili buldožerima na severu Iraka.

- Duboko smo ražalošćeni neshvatljivim uništavanjem istorijskih, kulturnih i verskih objekata u Iraku, uključujući najnovije napade u Nimrudu - saopštio je na Tviteru Nacionalni savet za bezbednost SAD.

Ujedinjene nacije su prethodno uništavanje Nimruda opisale kao ratni zločin, podsetio je AFP.

2024 © - Vesti online