Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.03.2015.
18:59
Vestionline A

Zašto džihadisti uništavaju asirske spomenike?

Potpuno uništenje umetničkih dela koja spadaju u zajedničku istoriju čovečanstva i civilizacije, kakvu pripadnici Islamske države već neko vreme vrše u Iraku, šokiralo je ceo svet uprkos činjenici da smo skoro identična nedela imali prilike da vidimo i 2001. godine, kada su avganistanski talibani eksplozivom uništili statue bamijskih buda, izgrađene u 6. veku.

Reuters
Džihadisti besomučno maljevima razbijaju statue iz starog veka

Teško je opisati štetu koja je napravljena 2001. godine u Avganistanu i ove godine u Mosulu i Nimrudu, drevnom asirskom gradu koji se nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula. I bamijske bude u Avganistanu i statue iz asirske ere u Mosulu i stare zidine Nimruda i pripadajuća palata, koja je izgrađena u 13. veku pre nove ere - sve su to spomenici neprocenjive vrednosti.

Pitanje koje je mnogima na umu kada vide scene bezumnog uništavanja istorijskih spomenika je - zašto? Šta to tera ljude da ruše dragocene i neponovljive umetnine, koje su zajedničko civilizacijsko nasleđe celog čovečanstva?

Ekstremna salafistička ideologija, koju talibani i džihadisti Islamske države dele skoro u potpunosti, podrazumijeva i strogu odredbu protiv idolopoklonstva, odnosno protiv klanjanja "lažnim idolima". Doduše, ista odredba sastavni je deo sve tri velike monoteističke religije, ali ni u jednoj od njih se ona ne sprovodi na način na koji to rade islamski fanatici.

Uz optužbu za 'dolopoklonstvo, koja naravno ni teoretski nije moguća jer se više niko ne klanja asirskim bogovima i spomenicima starim hiljade i hiljade godina, postoji još jedan važan razlog za kulturocid koji džihadisti Islamske države sprovode u Iraku. Naime, jedan od problema koje ekstremni islamisti imaju s drevnim umetninama je sledeći: takvi spomenici nastali su pre pojave islama, odnosno pre početka 7. veka nove ere (kada je živeo Muhamed).

Pošto džihadisti smatraju da je islam konačno otkrovenje, a da je Kuran savršena knjiga koja (uz hadite, odnosno izreke proroka Muhameda) sadrži sva uputstva i ideje koje su potrebne za kompletno uređenje društva, njima je nezamisliva i nedopustiva ideja da su ljudi živeli u relativno uređenim društvima pre islama, koja su imala vlastitu kulturu. Uništavanjem pred-islamskih spomenika kulture oni pokušavaju da stvore utisak da pre islama na svetu nije postojalo nikakvo uređeno društvo.

Reuters
Primer asirske umetnosti koji se nalazi u Nacionalnom muzeju u Bagdadu. Ovaj reljef generacije naših učenika gledale su u udžbenicima istorije za osnovnu i srednju školuije

Islamisti, naravno, nisu jedini u istoriji koji su se služili takvim metodama "brisanja istorije". Sličnu stvar smo videli i na Kosovu i Metohiji kada je tokom pogroma nad Srbima srušen, zapaljen i oštećen veliki broj srpskih srednjovekovnih manastira i crkava, ali i grobalja, koji su u sredinama gde Srba više nema bili jedini dokaz da je na to teritoriji neko živeo mnogo pre Albanaca. Na žalost, istorija se ponavlja ali na drugom kraju sveta.

Suštinu ovog zločina najbolje je definisao istoričar Tom Holand.

- To je zločin protiv asirske kulture, protiv Iraka i protiv čovečanstva. Uništite li prošlost, kontrolisaćete budućnost. Znali su to nacisti, znali su to crveni kmeri, a očigledno to znaju i u Islamskoj državi - rekao je za BBC britanski istoričar komentarišući razaranja u Iraku.

POVEZANE VESTI

Petak 06.03.2015. 20:33
Ovaj idiot kaze da su idioti koji su se molili tom bogu a ne alhu a alah tad nije ni postojao. Isto kao Carigrad i kad tad ce i vama obrezanima doci neko glave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online