Subota 07.03.2015.
12:59
alo.rs

Đelić prodaje "Telekom"?!

Medija Centar Beograd
Privatizacija "Telekoma" će izgleda biti poverena francuskoj kompaniji "Lazard Freres SAS" (tamo radi Božidar Đelić)

Đelić je u januaru prošle godine, posle poslova potpredsednika Vlade, ministra i poslanika, postao izvršni direktor jedne od najprestižnijih svetskih investicionih banaka “Lazard” i od tada savetuje države, velika preduzeća i banke o finansijskim strategijama.

“Telekom” je potvrdio da je “Lazard Freres SAS” jedini dostavio ponudu za privatizacionog savetnika za prodaju ovog domaćeg telekomunikacionog operatera.

- Nakon otvaranja, komisija je utvrdila da je ponuda blagovremena i da je ponuđač dostavio sva neophodna dokumenta. “Telekom Srbija” će u zakonskom roku doneti odluku o prihvatljivosti ponude - navedeno je u saopštenju.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da se za privatizacionog savetnika “Telekoma” prijavila jedna od najrenomiranijih evropskih kompanija u oblasti telekomunikacija.

- Ima mnogo kompanija koje su na strani potencijalnih kupaca za “Telekom”, zato se manje njih javilo za privatizacionog savetnika, ali su mi rekli da se jedna od najrenomiranijih već javila - izjavio je Vučić.

Kako je objasnio, polovina novca od prodaje ove kompanije otići će na vraćanje “sumanutih kredita” koje je uzimala prethodna vlast, a polovina će ići na investicije.

- Na taj način ćemo podići građevinsku industriju - rekao je premijer.

Obaveze savetnika u prvoj fazi su da uradi procenu vrednosti, ekonomsku i pravnu analizu, analizu tržišta, predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan privatizacije. Nakon završetka prve faze, u slučaju da većinski akcionar donese odluku i izabere jedan od modela privatizacije, započeće druga faza u kojoj će sve aktivnosti u tom procesu da koordinira i vodi izabrani savetnik, od objavljivanja poziva do zatvaranja transakcije.

"Prokop" do Svetog Save!

Vučić je prilikom obilaska “Prokopa” najavio da će ta železnička stanica u Beogradu biti završena do 27. januara 2016! On je rekao da je zadovoljan radovima koje je obavio “Energoprojekt”, i time što će “Železnice Srbije” cenu da spuste sa projektovanih 28 miliona evra na 25,7 miliona evra. Podsetio je da su radovi u Prokopu počeli pre 41 godinu, davne 1974, a 1996. su prestali.
Prema najavi Vučića, do 13. marta biće završen postupak za izbor profesionalnog menadžmenta za Železaru Smederevo.
- U roku od pet do šest dana imaćete konačnu odluku da li neko ispunjava uslove i ko će da uđe u Železaru - naglasio je premijer.

2024 © - Vesti online