Sreda 04.03.2015.
05:39
E. V.

Bler bombarduje pa trguje

Reuters
Unovčavanje starog uticaja: Toni Bler

Poslanik SNS Veroljub Arsić pitao je i "kakvo je zdravstveno stanje" onih koji su za lobiranje za srpske interese angažovali Albanca.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je da je neophodno da Vlada Srbije parlamentu dostavi informacije u vezi sa angažovanjem Blera, ali i o angažovanju svih agencija, preduzeća, pravnih i privatnih lica od 2012. do 2015. godine, a koje su bile angažovane za konsalting.

Uz napomenu da na većinu pitanja do sada nije dobijala odgovore, Jerkov je kazala da je to bio slučaj i sa informacijom o angažovanju firme koja je radila konsultantske poslove za Vladu Srbije vezano za događaj Serbia investment u Londonu prošle godine.

Inače i u Briselu su se bavili angažovanjem Blera u savetovanju Vučića i njegovih ministara.
Interesi Tonija Blera u Srbiji su prevashodno komercijalni, što pored ostalog znači i da se naprave unosni poslovi na temelju diplomatskog i vojnog prisustva i intervencije njegove bivše vlade i Zapada na Balkanu, a i njegove sadašnje međunarodne uloge na Bliskom istoku.

To kažu međunarodne diplomate i analitičari u Briselu dodajući da se, šire gledano, delovanje Blera i grupe zapadnih zemalja na čelu sa SAD može staviti i u okvir strategije "liberalnog imperijalizma", gde je Balkan "poseban slučaj".

Agencija Beta prenosi stavove diplomata i analitičara koji su želeli da ostanu anonimni da je reč o čisto unutrašnjem pitanju Srbije ali podsećaju da je u srpskoj javnosti došlo do žustrih kritika Blerovih razgovora sa srpskom vladom.

Razlog je, kako primećuju, to što su britanska politika, diplomatija, vojno i obaveštajno delovanje stalno imali bitnog upliva na razvoj na Balkanu, u Srbiji i na Kosovu.

2024 © - Vesti online