Ponedeljak 02.03.2015.
16:56
sputniknews

"SAD u Evropi i dalje ima oružje za napad na Rusiju"

Tanjug/AP
Jednostrani potezi SAD-a podrivaju denuklearizaciju: Sergej Lavrov

Jednostrane akcije SAD i njihovih saveznika u sferi protiv raketne odbrane destruktivno su uticale na stratešku stabilnost, podrivajući perspektive kretanja ka "nuklearnoj nuli", kazao je Lavrov.

- Na strateški paritet danas utiče ceo niz faktora. Među njima su jednostrane akcije SAD i njenih saveznika u sferi PRO koji su već imali destruktivni uticaj na stratešku stabilnost, u suštini, podrivajući kretanja ka 'nuklearnoj nuli‘ — ka cilju koji, kako ja shvatam, dele prisutni u ovoj hali“, izjavio je ruski ministar, govoreći u ponedeljak u Ženevi na Konferenciji o razoružanju.

- Hteo bih da podsetim da je, u okviru realizacije Predsedničkih inicijativa iz 1991-1992. godine, Rusija svoj arsenal takvih sredstava (nestrateškog nuklearnog naoružanja) skratila na tri četvrtine, prebacila ih u kategoriju ’neraspoređenog‘ i smestila ga u centralna skladišta u okviru teritorije svoje države. To je korak bez presedana koji je realizovan uprkos činjenici da u Evropi, kao i pre, ostaje raspoređeno američko operativno nuklearno oružje, sposobno da dosegne rusku teritoriju. U toku je modernizacija takve vrste američkog naoružanja, pri čemu neke evropske nenuklearne članice NATO-a aktivno učestvuju u tzv. ’savremenim nuklearnim misijama - dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

2024 © - Vesti online