Nedelja 01.03.2015.
10:46
Tanjug, Srna, B92

"Plašili su te se, Borise"

I dok je policija procenila da je u maršu učestvovalo oko 21.000 ljudi, organizatori navode da je bilo više od 70.000 učesnika.

Novinari koji su izveštavali sa događaja procenili su da je bilo više od 50.000 ljudi.

Kolona koja je bila duža od dva kilometra, prošla je od Slavjanskog trga preko Moskvoreckog mosta, do mesta na kojem je ubijen Njemcov, nedaleko od zidina Kremlja.

U prvim redovima kolone bili su lideri liberalne opozicije, bivši premijer Mihail Kasjanov, političari Genadi i Dmitrij Gudkov i Ilja Jašin.

Tokom šetnje, prisutne su bile i jake policijske snage ali bez posebne opreme za demonstracije. Kolonu je nadletao policijski helikopter i veliki dron.

Opozicija je za danas planirala opozicioni protest protiv ekonomske politike Kremlja, ali ga je otkazala upravo zbog ubistva Borisa Njemcova, jednog od organizatora tog protesta.

Umesto tog protesta, sa gradskim vlastima usaglašena je posmrtna šetnja.

Pored toga, Istražni komitet Rusije saopštio je u toku dana da je spreman da plati tri miliona rubalja (43.530 evra) za korisnu informaciju vezano za ubistvo opozicionara Borisa Njemcova.

"Anonimnost je zagarantovana. Osim toga, istraga je spremna da plati tri miliona rubalja za korisnu informaciju", rekao je portparol Istražnog komiteta, a preneo TASS.

2024 © - Vesti online