Petak 27.02.2015.
14:12
Tanjug

Predsednik Sabora sa Srbima iz Hrvatske i Hrvatima iz Srbije

Tanjug
Leko:Treba da živimo u toleranciji i saradnji

Reč je o edukacionom programu koji sprovodi Srpsko narodno veće (SNV) u saradnji s Novinarskom školom iz Novog Sada i Demokratskim savezom vojvođanskih Hrvata sa ciljem umrežavanja mladih koji žele da se bave radom u svojoj društvenoj zajednici, saopšteno je iz Kancelarije predsednika Sabora.

Leko je podsetio da su u preambuli hrvatskog Ustava nabrojane 22 nacionalne manjine i ocenio da Hrvatska podstiče manjine da zadrže svoju samobitnost, kulturu, jezik, veru i tradiciju.

- Treba da živimo u toleranciji, saradnji, međusobnom uvažavanju i pomaganju. Integracija je lepa, ali ne sme biti nametnuta nego treba biti prirodan društveni proces, rekao je Leko, prenosi Hina.

Leko je dodao da "nikad ne možemo biti do kraja zadovoljni sprovođenjem zakonske i ustavne ravnopravnosti nacionalnih manjina jer taj proces nikad nije završen", ocenivši da je hrvatsko društvo, s obzirom na nedavni ratni sukob, ipak ostvarilo velik napredak u kratkom razdoblju.

Predstavnike vojvođanskih Hrvata zanimalo je da li će Leko posetiti njihovu zajednicu, a on je izrazio spremnost da se s njima sastane prilikom službene posete Srbiji, za koji je dobio poziv od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, navodi se u saopštenju iz Sabora.

2024 © - Vesti online