Četvrtak 26.02.2015.
10:21
Tanjug

Bridlav: Sledeća ruska meta je možda Moldavija

Reuters
General Bridlav širi strah među evropskim zemljama

Bridlav je u američkom Kongresu, na pitanje koja bi ruska meta mogla da bude posle Ukrajine, rekao da bi to mogla da bude Moldavija, preneo je AFP.

- Ruski vojnici se nalaze u Pridnjestrovlju kako bi držali Moldaviju od skretanja prema Zapadu - rekao je u sredu Bridlav.

Parlament Moldavije 12. februara nije izglasao proevropsku manjinsku vladu, gurnuvši tu državu u stanje poltičke neizvesnosti. Proevropske Liberalno demokratska i Demokratska partija nadale su se da će formirati većinsku koaliciju sa trećom strankom posle izbora 30. novembra. Razgovori su se, međutim, našli u zastoju pošto je Liberalna partija tražila da državni tužilac koji nadgleda istrage o korupciji bude strani drzavljanin.

Pridnjestrovlje je zvanično i dalje u sastavu Moldavije, ali pola miliona stanovnika istočne obale Dnjestra, koji govore ruski jezik, smatraju da žive u nezavisnoj republici.

Posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. Moldavija je proglasila nezavisnost od Moskve, pošto je godinu dana ranije prosovjetsko stanovništvo u istočnoj Moldaviji proklamovalo Pridnjestrovsku Moldavsku Sovjetsku Socijalističku Republiku (PMSSR), nadajući se da će ostati u zajednici Sovjetskog Saveza.

2024 © - Vesti online