Utorak 24.02.2015.
20:17
Blic

"Vučić je u makazama između Zapada i Rusije"

Tanjug
Borba sa medijskim pritiscima sa svih strana: Aleksandar Vučić

Ovako ministar energetike Aleksandar Antić (SPS) vidi pozadinu izveštaja ruske državne televizije “Rusija danas” (RT), koja je proteklih dana žestoko, bez biranja reči, napadala Aleksandra Vučića i srpsku vladu.

Neposredni povod bilo je angažovanje za potrebe Vlade konsultantske kuće Tonija Blera, bivšeg premijera Velike Britanije, koji je svojevremeno agitovao za NATO bombardovanje SRJ.

- Takvi napadi su dobrim delom posledica naše balansirane spoljne politike između Zapada i Rusije. Vođenje ovakve politike nije lako i ponekad košta, ali to je jedina opcija koju Srbija ima ukoliko želi da bude i dalje poštovana na međunarodnoj sceni. I premijer i mi u Vladi spremni smo da tu cenu povremenog medijskog pritiska i platimo - kaže Antić.

Moskva u strahu da se Beograd ne okrene Zapadu

U Vladi smatraju da se Moskva plaši da se Beograd okreće Zapadu, a pravi okidač su bili razgovori Vučića sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom o snabdevanju Srbije američkim gasom.

Analitičari, s druge strane, različito tumače zašto se RT, koju kontroliše vlada ruskog predsednika Vladimira Putina, obrušila u dva priloga od punih 20 minuta na srpskog premijera.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže za “Blic” da bi Srbija i do sada mnogo brže napredovala da je bila u stanju da se odupre negativnim komentarima ovakve vrste.

- U modernom svetu se angažuju savetnici koji mogu lobirati i pomoći zemlji, i to je model funkcionisanja modernog sveta, Toni Bler je bez svake dileme čovek koji ima ogromno iskustvo i uticaj u međunarodnoj zajednici, a argumentacija 1999. je potpuno retrogradna - kaže Joksimovićeva.

Ona ne vidi zašto bi se “Rusija danas” uopšte bavila ovom temom, “osim u pokušaju da pritiscima zadrže Srbiju na liniji neutralnosti”.

Angažman Blera skandalozan

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je angažman Blera sam po sebi senzacija.

- Angažman jeste skandalozan i nije mu samo RT dao pažnju, već je i britanski “Gardijan” imao tekst u kojem je izrazio čuđenje. Nezavisno od motiva za davanje pažnje, važno je pitanje zašto je Vučić od toliko konsultanata našao Blera - smatra Vukadinović.

Kako zaključuje, “angažman Blera je Moskvi raspršio iluzije i nade u pogledu Vučića”.

2024 © - Vesti online