Utorak 24.02.2015.
17:43
Tanjug

"U Ukrajini najveća kriza još od hladnog rata"

Tanjug
Srbija će rešavati krizu nepristrasno: Ivica Dačić

On je rekao i da Srbija čini sve da se napori te organizacije nastave na nepristrasan i transparentan način.

Srbija uvažava činjenicu da se OEBS  i evropska bezbednost nalaze na kritičnom raskršću i u potpunosti je posvećena radu sa glavnim akterima kako bi se ponovo uspostavili mir i stabilnost u Ukrajini, istakao je Dačić na brifingu u Savetu bezbednosti UN.

Dačić je ukazao i da je pre nekoliko godina Zapadni Balkan bio rastrazan sukobima, a da danas preovlađuju saradnja i rešavanje problema mirnim putem.

- Odlučili smo da u naše predsedavanje kao prioritet uključimo unapređenje saradnje na Zapadnom Balkanu, što je jasan dokaz da se, bez obzira na veličinu i težinu, prepreke mogu prevazići političkim razumom i dobrom voljom -naglasio je Dačić.

Dačić je ukazao da se predsedavanje Srbije OEBS odvija u uslovima najveće krize evropske bezbednosti od kraja hladnog rata rekavši da kriza u i oko Ukrajine i dalje dominira bezbednosnim raspravama u Evropi kao i 2014., međutim, ukazao je da je njen uticaj danas daleko širi.

"Vreme je da se mir ustali"

Tanjug
Ukrajinska vojska u okolini Luganska

- Od preuzimanja predsedavanja Organizacijom početkom ove godine, mojom agendom dominira aktuelna politička kriza i eskalacija nasilja u Ukrajini. Sve veći broj ljudi tamo je pogođen nasiljem koje se ponavlja, dok talasi civila napuštaju domove u očajničkoj potrebi za bezbednošć - rekao je Dačić.

On je dodao da je sve to rezultiralo ukupnom cifrom od više od milion raseljenih, od pet hiljada ubijenih i preko 12.000 ranjenih.

Otuda je kranje vreme da se mir ustali. Paket mera najavljenih u Minsku 12. februara i dalje predstavlja najbolju raspoloživu mapu puta koji vodi smirivanju na istoku zemlje. Nadamo se da će preovladati politička volja koja su iskazali potpisinici paketa i da će se obezbediti da oružje zaćuti i da se ublaže ljuske patnje, istakao je Dačić.

Kako je naveo, Ukrajina je na kritičnom raskršću i potrebno je kontinuirano poštovajne primirja kako bi se omogućilo sprovođenje drugih elemenata paketa, pre svega povlačenje teškog naoružanja i opreme.

2024 © - Vesti online