Petak 20.02.2015.
12:15
Beta

Portugal stao uz Nemačku protiv Grčke

Reuters
Marija Luis Albukerk: Tako stvari ne funkcionišu

- Postoji okvir u kojem smo spremni da razgovaramo sa grčkom vladom. To je aktuelni program pomoći koji treba produžiti, rekla je Marija Luis Albukerk u intervjuu nemačkom poslovnom dnevnom listu "Handelsblat" (Handelsblatt).

Ona je, međutim, dodala da poverioci Grčke - 18 zemalja evrozone, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, o drugom uslovima za Grčku - neće diskutovati.

- Kada u mojoj banci tražim kredit, moram da se angažujem da ću ga vratiti, i pri tome moram da dam garancije. Samo tako stvari funkcionišu, rekla je portugalska ministarka.

Portugal koji takođe dobija međunarodnu finansijsku pomoć, tako je podržao stavove Nemačke pred početka današnjeg sastanka ministara finansija evrozone u Briselu, na kojem treba da se donese konačna odluka o daljoj pomoći Grčkoj.

Atina je u četvrtak tražila od ministara finansija zemalja evrozone da joj se odobri produžetak pomoći od šest meseci, ali je odbila da poštuje prateći memorandum sa svojim poveriocima o merama štednje, koji čini deo prethodnog dogovora Atine i međunarodnih kreditora.

Nemački ministar finansija Volfgand Šojble odmah je odbacio zahtev Grčke, ocenivši da ona nije ispunila zahteve koje su dali međunarodni kreditori.

Veruje se da će zahtev Grčke odbiti i Finska, Španija i baltičke zemlje, koje su ranije sprovele stroge mere štednje, da bi ušle ili opstale u evrozoni.

2024 © - Vesti online