Četvrtak 19.02.2015.
21:49
Beta

"Evropa je osuđena na Rusiju"

Fonet
Jeftina energija bitnija od klime: Viktor Orban

- Neko mora da kaže glasno da je za naše ne odviše bogate zemlje zelena enegija suviše skupa. Bez Rusije Evropa neće imati konkurente cene energije. Treba srušiti izvestan tabu. U Evropi najvažnija mora da bude cena energije. Klima je drugorazredna stvar - kazao je danas Orban u obraćanju na proslavi 25. godišnjice Poljske privredne komore.

Mađarski premijer je u Varšavi danas dočekan lavinom kritika da predusretljivošću prema Rusiji ruši evropsku solidarnost i jedinstvo EU po pitanju sukoba u Ukrajini, nakon što je Budimpeštu u utorak posetio ruski predsednik Vladimir Putin.

Orban je u Privrednoj komori u Varšavi podsetio da su postkomunističke zemlje koje su ušle u EU u drugačijoj poziciji od starih članica, pošto stara evropska petnaestorka nije stradala tokom decenija komunističkih režima.

- Mi sada moramo da konkurišemo državama koje nemaju iskustvo komunizma i mogle su duže da akumuliraju svoj finansijski kapital. Da održimo konkurentnost naših privreda moguće je samo zahvaljujući jeftinijim sirovinama iz Rusije -kazao je Orban i naglasio da je zato region srednje i istočne Evrope osuđen na Rusiju.

- Bez Rusije Evropa neće imati konkurentne cene energiji - rekao je Orban.

2024 © - Vesti online