Sreda 18.02.2015.
23:22
Beta

Keri Lavrovu: Okončaj napade prorusa u Debaljcevu!

Fonet/AP
Džon Keri i Sergej Lavrov imaju različite gledišta ko je kriv za nepoštovanje primirja u Debaljcevu

- Državni sekretar Keri je zatražio od ministra spoljnih poslova Lavrova da okonča separatističke i ruske napade na ukrajinske položaje u Debaljcevu, kao i druga kršenja primirja, potpisanog 12. februara u Minsku - rekla je Psaki.

Keri je još zatražio od Rusije da obezbedi pristup posmatračima OEBS-a Debaljcevu, pošto su oni sada u nemogućnosti da sprovedu svoju misiju nadzora primene prekida vatre, dodala je Psaki. Ona je rekla da je, što se tiče SAD, sporazum od 12. februara i dalje na snazi, i odgovorila odrečno na pitanje da li ga SAD smatra mrtvim kao što je ranije saopštila farancuska vlada.

Proruske snage su u sredu su primorali ukrajinsku vojsku da napusti Debaljcevo, strateški centar na istoku zemlje gde se deset meseci vodi separatistiticka pobuna. Američki potpredsednik Džo Bajden je u utorak osudio kršenje prekida vatre od strane proruskih snaga koji deluju zajedno sa ruskim snagama, u telefonskom razgovoru sa ukrajnskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Psaki je međutim konstatovala da se broj i intenzitet napada smanjio poslednjih dana i da se prema izveštajima povlače određeni tipovi teškog naoružanja u raznim delovima dve proruske oblasti Donjeck i Lugansk.

2024 © - Vesti online