Sreda 18.02.2015.
18:34
B92

Šta Americi sprema “treći“ Buš?

Beta/AP
Treći Buš: Volim oca i brata, ali ja sam svoj čovek

Kako navode analitičari koji su videli plan, politika koju će Buš predstaviti biće drugačija od one koji su zastupali njegov otac i brat, bivši američki predsednici.

Kako se navodi, Džeb Buš želi da “izađe iz senke svog oca i brata“, javljaju analitičari.

- Volim oca i brata, ali ja sam svoj čovek. Moji pogledi na svet su zasnovani na sopstvenim stavovima i iskustvu, govoriće Buš večeras.

Kako kažu ekspreti, Džeb Buš će govoriti o “sprovođenju politike stabilnosti na udaljenim teritorijama“, a takođe će i kritikovati spoljnu politiku Baraka Obame, nazivajući je “nedoslednom i neodlučnom“.

Administracija Baraka Obame trenutno pokušava da odgovori na različite zahteve iz celog sveta i da donese konačnu odluku da li će intervenisati u slučajevima Islamske države i rata u Ukrajini.

Iz govora Džeba Buša uvideće se da će Amerika imati mnogo veću ulogu u ovim konfliktima nego što je imala do sad.

- Mi nemamo razloga da se nekome izvinjavamo zbog našeg vođstva i naše težnje da se borimo za globalnu bezbednost, globalni mir i slobodu. Slabost podstiče rat, snaga dovodi do mira, navodi Buš.

Ova vizija američke spoljne politike je u direktnoj suprotnosti sa kampanjom koju vodi Pol Ron, još jedan predsednički kandidat na izborima 2016. godine, koji smatra da SAD treba po svaku cenu da izbegne uplitanje u sukobe u inostranstvu, jer to može biti direktna pretnja za američko stanovništvo.

2024 © - Vesti online