Utorak 17.02.2015.
21:22
Beta

Jahjaga: Ovo još nije Kosovo koje smo želeli

Beta/AP/Stringer
Kosovo okićeno, ali ne i preterano slavljenički raspoloženo

- Na sedmu godišnjicu imam jednu poruku, a ona glasi "Kosovo smo stvorili u potpunom smislu reči". Republika Kosovo je nepobitna i nepovratna realnost - rekla je Jahjaga na prijemu koji je priredila za diplomatski kor i predstavnike institucija Kosova.

Ona je rekla da su građani Kosova ostvarili vekovnu težnju da žive dostojanstvenim životom i da su istovremeno oživotvorili viziju arhitekte nezavisnosti - bivšeg predsednika Ibrahima Rugove i poštovali "krv boraca koji su dali svoj život za slobodu".

- Mnogo je posla učinjeno. Učinjene su i greške. Bilo je više uspeha, ali žrtvovanja su nastavljena i sa njima i izazovi jedan za drugim. Često puta smo bili razočarani, izolovani, beznadežni, osetili smo se nemoćnim, razočaranim i umornim. Ovo još uvek Kosovo kome smo se nadali i koje smo želeli - rekla je Jahjaga.

Ona je istakla da Kosovo pripada svim njenim građanima.

- Rame uz rame sa nama, građanima Kosova, u izgradnji Kosova postrojio se ceo demokratski svet, uz čvrsto uverenje da su vrednosti koje uspostavljamo na temeljima naše državnosti istovremeno i univerzalne vrednosti - rekla je Jahjaga.

Ona je zahvalila posebno Sjedinjenim Američkim Državama na nesebičnoj podrsci u jačanju kosovske državotvornosti.

- Vi ste nam večiti prijatelji - rekla je kosovska predsednica i dodala da zahvalnost upućuje i državama Evropske unije.

2024 © - Vesti online