Ponedeljak 16.02.2015.
18:07
Srna

"NATO ne želi sukob sa Moskvom"

Fonet/AP
Alijansa ne traži konfrotacije sa Rusijom: Jens Stotenberg

Stoltenberg je rekao da je najznačajnije da ovaj sporazum u potpunosti bude primenjen.
 

- Sećamo se da raniji sporazumi iz Minska nisu poštovani, zato su potrebni mehanizmi za praćenje i obezbeđivanje kontrole prekida vatre. OEBS igra ključnu ulogu u ovom procesu, jer ova organizacija ima sredstva i potrebno poverenje, što je veoma važno - izjavio je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je na pitanje da li su članice NATO-a spremne da daju Ukrajini vojnu pomoć odgovorio da je Ukrajina nezavisna, suverena država i da ima legitimno izabranu vlast koja odlučuje o traženju pomoći.

- NATO će pružiti praktičnu pomoć u sprovođenju vojne reforme. Alijansa ne poseduje sopstveno naoružanje, tako da pitanje snabdevanja oružjem nije na dnevnom redu. Države članice donose individualno odluku o naoružavanju ili nenaoružavanju Ukrajine - rekao je Stoltenberg.

Na pitanje da li je Rusija partner ili neprijetelj za NATO, Stoltenberg je rekao da Alijansa ne traži konfrontacije sa Rusijom, prenosi portal "Sputnjik".

- Moje iskustvo kao premijera Norveške pokazuje da smo decenijama nakon hladnog rata razvijali veoma konstruktivne odnose sa Rusijom. Otvaranje granica, razvoj trgovine, politički kontakti te praktična saradnja, sve to je doprinelo prosperitetu i ekonomskom razvoju država članica NATO i Rusije - rekao je Stoltenberg.

On je dodao da se i dalje teži takvim odnosima.

2024 © - Vesti online