Ponedeljak 16.02.2015.
10:17
Beta

Poljaci zbog Rusije hrle u naručje EU

Beta/AP/C.S.
Sve izraženija podrška EU integracijma među Poljacima

Poljaci su sve spremniji da prepuste Briselu odlučivanje u oblastima ključnim za suverenitet zemlje i tri četvrtine Poljaka podržava zajedničku evropsku odbranu, spoljnu politiku ili brigu za energetsku bezbednost, piše na osnovu najnovijeg Evrobarometra današnja Žečpospolita.

- Tako veliki porast podrške integraciji u EU vezan je pre svega za nestabilnost na našoj istočnoj granici - kazao je listu zamenik šefa poljske diplomatije zadužen za evropske poslove Rafal Tšaskovski.

Poljaci zajedno sa žiteljima Luksemburga, Malte, Litvanije i Nemačke najviše u EU smatraju da Unija zaista vodi računa i o njihovim nacionalnim interesima, u šta je uvereno 55 odsto Poljaka.

Zajedničku politiku odbrane i bezbednosti podržava 83 odsto Poljaka, zajedničku spoljnu politiku 77 odsto, a 74 odsto izjasnilo se za evropsku energetsku uniju.

Sa eskalacijom nasilja u Ukrajini rasla je i podrška zajedničkoj evropskoj valuti, i sada 40 odsto Poljaka veruje da bi zemlja trebalo da odustane od zlota i pređe na evro.

2024 © - Vesti online