Nedelja 15.02.2015.
14:26
Beta

Čisto da bude jasno: Hrvati žele ceo region u EU i NATO!

Fonet/AP
Danas ne bi valjalo da laže...Ajde da joj verujemo: Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović

- Naš trajni strateški nacionalni interes ostaje uključivanje celog prostora Jugoistočne Evrope u evropske i evroatlantske integracije, jer svaka druga opcija produžava neizvesnost i na kraju može voditi obnovi crta podela i razdvajanja - rekla je Grabar Kitarovićeva u govoru posle potpisivanja svečane zakletve u Zagrebu.

Ona je poručila da želi da sve zemlje regiona postanu članice evropske porodice i da im "u tom pogledu pruža ruku saradnje".

- Očekujem da sa susedima napokon rešimo otvorena pitanja poput graničnih sporova, a u odnosima sa Srbijom posebno mesto imaće status nestalih u Domovinskom ratu, kao i međusobna zaštita prava manjina - rekla je nova hrvatska predsednica i dodala da će raditi na zaštiti prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, ali i hrvatske manjine u drugim državama,  posebno istakavši Hrvate u BiH.

- Jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva jeste položaj i zaštita hrvatskog naroda u BiH koju vidim kao državu triju jednakopravnih konstitutivnih naroda - naglasila je Grabar Kitarovićeva.

Novoizabrana hrvatska predsednica u svom govoru pozvala je na zajedništvo građana Hrvatske i za stvaranje uslova za ekonomski napredak kako bi mladi ostali u zemlji.

2024 © - Vesti online