Subota 14.02.2015.
16:07
jutarnji.hr

Kolinda "jedva čeka" da joj dođe Vučić

Beta/Hina/D. G.
Dođi mi, dođi: Kolinda Grabar Kitarović pripremila posebnu toaletu

- Nema više spominjanja regije, sa susedima je temelj politika čistih računa - rekla je Grabar Kitarović u razgovoru za nedeljno izdanje Jutarnjeg lista, prenosi jutarnji.hr.

Za razliku od inauguracije Ive Josipovića pre pet godina, kada zbog poziva predsedniku Kosova u Zagrebu nisu došli zvaničnici iz Beograda, sada će Srbiju predstavljati premijer Aleksandar Vučić.

Grabar Kitarović položiće zakletvu pred predsednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec, a svečanost će zaokružiti kulturno-umetnički program. Za razliku od inauguracija Stjepana Mesića i Ive Josipovića, njena inauguracija biće s više nacionalnih simbola, a vratiće i lentu koju je poslednji nosio prvi predsednik Franjo Tuđman.

Ko sve dolazi?

Dolazak na inauguraciju potvrdili su predsednici Kosova, Albanije, Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Makedonije i članovi Predsedništva BiH.

U timu Kolinde Grabar Kitarović potvrđeno je da u Zagreb dolazi 88 stranih delegacija.

Dolazak je potvrdio i ukrajinski Petro Porošenko.

SAD će predstavljati zamenica američkog državnog sekretara za energetiku Elizabet Šercud-Rendal, a Kinu ministar industrije Miao Vei.

Već su u Zagrebu pojačane mere bezbednosti. Na Markovom trgu, gde će predsednica položiti svečanu zakletvu, završavaju se pripreme za doček više od 1.000 ljudi. Za taj deo grada važe posebne mere bezbednosti, a u širem centru grada i posebna regulacija saobraćaja.

Prijem za goste

Posle svečanosti, Grabar Kitarović će prirediti prijem za goste, a za 40-tak zvanica i svečani ručak posle kojeg će imati niz bilateralnih razgovora, između ostalih i sa srpskim premijerom. Gostima će biti posluženi hrvatski specijaliteti i vina, a, kako je najavljeno, nova predsednica je za inauguraciju odabrala odeću i nakit hrvatskih dizajnera.

Kolinda Grabar Kitarović dužnost će, međutim, preuzeti tek 19. februara kada zvanično prestaje mandat sadašnjem šefu države, Ivi Josipoviću.

2024 © - Vesti online