Subota 14.02.2015.
11:38 >> 14:07h
Srna

Srbi obišli groblje u južnoj Mitrovici

Srbi su na groblje stigli organizovano autobusima i privatnim automobilima, uz policijsku pratnju, a incidenata nije bilo.

I ove godine Srbe su na pravoslavnom groblju u južnoj Mitrovici dočekali oskrnavljeni grobovi i tek po neki čitav spomenik, prenose beogradski mediji.

Na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice uništena je i kapela, a nakon završetka sukoba 1999. godine porušeno je ili oskrnavljeno više od 70 odsto nadgrobnih spomenika.

Protojerej stavrofor Milija Arsović kaže da bi voleo da je situacija bolja u odnosu na prošlu godinu, ali da to nije tako.

- Vidi se da ama baš ništa dobrog nema ovde. Danas je narod u velikom broju izašao na ovo sveto groblje...Već 15 godina na Zadušnice izlazim sa ovim narodom ovde i uvek sve gore i gore zateknemo - rekao je Arsović.

Ogorčeni Srbi kažu da se situacija pogoršala i da onima kojima mrtvi smetaju ne trebaju ni živi.

Božidar Stojković iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice kaže da nigdje na svijetu nije vidio toliki vandalizam.

-Oni zamišljaju da mogu da zatru srpski narod, međutim od toga nema ništa, bez obzira šta oni i kako misle - rekao je Stojković.

Zoran Petrović iz Kosovske Mitrovice ocijenio da je skrnavljenje pravoslavnog groblja odraz nekulture i nevaspitanja, ističući da ne može da vjeruje da normalan čovjek može da napakosti nekome ko više nije živ.

2024 © - Vesti online