Subota 14.02.2015.
06:45
D. N. Petrović - Vesti

Američka bomba raznela Sandžaklije

Reuters
Kurdi nadjačali islamiste: Grad Kobane

Samo se naglašava da su Podbićanin i njegova "braća" poginuli tokom bombardovanja položaja ISIL-a u blizini ovog grada.

Borci ISIL-a su mesecima pokušavali da osvoje Kobane, ali su Kurdi ipak uspeli da uz pomoć američkih bombi odbrane ovaj za njih strateški grad.

U Novom Pazaru još niko ne zna ko su poginuli jer se imena onih koji su otišli u Siriju najčešće drže u tajnosti, a porodicama se i kad se sazna za pogibiju, saučešća izjavljuju polutajno.

Pretpostavlja se da su stradale vehabije koje Podbićanin u rat odveo preko bogomolje Furkan u Novom Pazaru koji je duže vremena bio "regrutni centar" za vojsku Al-Nusre i ISIL-a.

Prema nezvaničnim informacijama, samo iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina u Siriji ratuje oko 50 radikalnih islamista, neki su otišli sa kompletnim porodicama.

Ako bude potvrđena smrt Ebu-Bekira, Ebu-Usame i Ebu-Zeida, broj poginulih Sandžaklija u Siriji popeće se na deset.

NVO Urban-in zamera Islamskoj zajednici da je malo ili gotovo ništa učinila na sprečavanju zaluđenih mladića da odlaze na sirijsko ratište. U Islamskoj zajednici u Srbiji ističu da je reis Husein Kavazović stalno upozoravo da se ne ide u Siriju i da je tražio da se u BiH sankcionišu svi koji odlaze na strana ratišta. Kažu i da su vehabije posebna sekta koja se ne osvrće na stavove Islamske zajednice.

Ratnik ili špijun

I dok se vesti iz Sirije koje su do sada uglavnom bile tačne još proveravaju, na društvenim mrežama u Sandžaku vodi se žestoka polemika oko toga da li je Podbićanin bio ratnik na Alahovom putu ili špijun. Mnogi iznose sumnje da je za špijunažu angažovan još dok je studirao u Saudijskoj Arabiji i da je radio za nekoliko službi.

2024 © - Vesti online