Sreda 11.02.2015.
12:09
Srna

Bogati Albanci sa KiM beže u Makedoniju, siromašni u Mađarsku

Beta/AP/D. V./File
Kroz šumu i sela ulaze u Mađarsku, pa hvataju voz za Budimpeštu

Prema navodima makedonskih medija, koji se pozivaju na agencije za prodaju nekretnina, poslednjih meseci interesovanje je uvećano, pri čemu oni sa dubljim džepovima ne pitaju za cenu, tražeći imovinu na atraktivnim lokacijama, dok se siromašniji odlučuju za prigradska naselja.

Makedonski portal "Telegraf" piše da su skoro 80 odsto novosagrađenih stanova u Tetovu i Gostivaru kupili Albanci sa KiM, plaćajući metar kvadratni i po 700 evra.

Osim u Tetovu i Gostivaru, u poslednje vreme Albanci sa Kosova kupuju nekretnine i u Ohridu, ali to čine indirektno preko posrednika kako ne bi izazvali negativna reagovanja lokalnog stanovništva.

Prištinski mediji su objavili da je u proteklih nekoliko meseci sa Kosova emigriralo 150.000 Albanaca, što čini oko šest odsto ukupne populacije. Iako ova brojka zvuči neverovatno, nju potkrepljuju podaci mađarske granične policije, koja je u poslednjih nedelju dana zaustavila skoro pet hiljada ilegalnih imigranata.

Na teritoriji pogranične mađarske Županije Čongrad u nelegalnom prelasku granice u noći između utorka i srede uhvaćeno je 668 osoba, od kojih je 630 sa Kosova i Metohije.

Najveća grupa, u kojoj je bilo 118 ljudi sa Kosova i Metohije, koji su nelegalno prešli "zelenu granicu", uhvaćena je u utorak u 18.30 u okolini Morahaloma.

2024 © - Vesti online