Utorak 10.02.2015.
19:34
Beta

Za smrt 6 radnika samo prekršajna prijava?!

S. Milisavljević
Šestoro radnika iz Srbije stradalo je u požaru na sibirskom poluostrvu Jamal

Inspekcija je obavila nadzor u tom preduzeću i podnela prijave zbog prekršaja iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.

- Nadzorom je utvrđeno da su nastradali radnici imali zaključene ugovore o radu na određeno vreme, kao i da im je poslodavac ponudio zaključivanje Aneksa ugovora o radu, a da im nije dostavio pisano obaveštenje koje sadrži razloge za ponuđeni Aneks, rok za izjašnjenje i pravne posledice koje mogu nastati nepotpisivanjem Aneksa ugovora o radu zbog čega je podneta prekršajna prijava iz oblasti radnih odnosa - saopštilo je Ministarstvo.

Druga prekršajna prijava podneta je zbog toga što poslodavac stradale radnike nije osposobio za bezbedan i zdrav rad. Zbog nepostojanja procene rizika na radnom mestu u radnoj okolini kao i propisane evidencije iz bezbednosti i zdravlja na radu, inspektor rada je doneo rešenje kojim je poslodavcu naložio otklanjanje tih nedostataka.

"Beo metalštroj" im 594 zaposlena od kojih je 19 osoba u radnom odnosu na neodređeno vreme, dok u Rusiji na više gradilišta radi 575 zaposlenih koji imaju ugovore na određeno vreme, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju je navedeno i da je "Beo metalštroj" u svojstvu podizvođača radova ima zaključen ugovor sa kompanijom "Veleštroj" iz Moskve, i to za izvođenje građevinsko-monterskih radova na izgradnji naftne podstanice.

Ministarstvo je saopštilo i da je toku inspekcijski nadzor predstavništva kompanije "Tankmont" u Beogradu, podizvođača "Veleštroja" Beograd.

2024 © - Vesti online